29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2023 13:37 | Son Güncelleme: 25.06.2023 14:11

Rusya'daki Wagner isyanı dünya basınında: Putin uçurumun kenarına itildi

Dünyanın dört bir yanındaki gazeteler Rusya'da hızla gelişen olaylara yer vermek için birbirleriyle yarışırken, pek çok gazete bunun Vladimir Putin iktidarı için ne anlama gelebileceğini değerlendirdi
Rusya'daki Wagner isyanı dünya basınında: Putin uçurumun kenarına itildi

Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı için hayati önem taşıyan Wagner paralı askerlerinin olağanüstü isyanı tüm dünyada manşetlere taşındı ve Rusya Devlet Başkanı'nın iktidarına ilişkin soru işaretlerini arttırdı.

Sunday Times gazetesi, Wagner paralı askerlerinin tüfeklerini Ukrayna'nın işgalinde kilit öneme sahip güney Rus kenti Rostov-on-Don'daki Rus askeri karargahına doğrulttuklarını gösteren ana fotoğrafın yanında "Putin isyanla aşağılandı" başlığını kullandı. 

The Observer, Rostov-on-Don'daki bir Wagner tankının fotoğrafının yanında "İsyancı şef 'kan dökülmesini durdurmak için' Moskova'ya tankların ilerlemesini durdurdu" başlığına yer verdi. Luke Harding'in Wagner şefi Yevgeny Prigozhin liderliğindeki isyanın Putin'i son on yılların en zayıf döneminde bıraktığını söylediği analizi de manşette yer alıyor. 

Almanya'da Bild gazetesinin manşetinde ise Wagner savaşçılarının resimlerinin yanında Putin'e karşı ayaklanma bağlığı kullanıldı. Alt başlık ise: Rusya'daki darbe girişimi ve bunun bizim için anlamı. Die Welt ve Der Spiegel de ilk sayfalarında Rusya'da güç mücadelesinden bahsetti.

New York Times, kısa süren isyanın Putin'in iktidarı hakkında ne anlama geldiğine ilişkin bir analiz yayınladı. Muhabir Peter Baker, bu dalgalanmanın ABD'ye sunduğu tehlikelere ve fırsatlara dikkat çekti; tehlike, nükleer füzelerden sorumlu tehdit altındaki bir başkan, fırsat ise Rusya'nın savaş çabalarının zayıflaması ve Ukrayna'nın kazanmasıydı.

Washington Post, son 24 saati Putin'in başkanlığına yönelik en ciddi tehdit olarak değerlendirdi ve "Şimdiye kadar Putin'in rakip grupları birbirine düşürerek ve kavgalı elitler arasında nihai hakem olarak hizmet ederek bölme ve yönetme yeteneğiyle gelişti" dedi. Haber şöyle devam ediyor: Yirmi yılı aşkın bir süredir otokratik bir yönetim sergileyen Putin'in kibri, hem Ukrayna'yı işgal ederken hem de Prigozhin'in bir tehdit oluşturup oluşturmayacağını yanlış değerlendirirken kararlarını defalarca gölgeledi.

Wall Street Journal gazetesi ana dijital manşetinde Ukrayna savaşının Putin'e geri teptiğini yazdı. Gazete, Batı'nın en iyi şekilde geride durmak ve herhangi bir taraf tutma imasından kaçınmak olarak tanımlanabilecek tutumuna dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı'nın yurtdışı temsilciliklerine gönderdiği bir nota atıfta bulundu: Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konuya müdahil olmak gibi bir niyeti yoktur. 

Sunday Mirror gazetesi birinci sayfasında, iki ana figür olan Rusya Devlet Başkanı ve Prigozhin'in fotoğraflarıyla birlikte "Putin uçurumun kenarına itildi" başlığını kullandı. Üstündeki başlık ise şöyle: Terör diktatöre yöneliyor. Sunday Express manşetinde "Rusya uçurumun kenarında" başlığını kullandı ve bir iç savaş potansiyeline dikkat çekti.  

Sunday Telegraph "Wagner isyancıları Putin'le anlaştıktan sonra geri döndü" ifadelerini kullandı ve Moskova'ya giden isyancı konvoyunun aniden durmadan önce 240 km yaklaştığını belirtti. Gazetenin ön sayfasında tarihçi Profesör Robert Tombs'un Putin'in Rus devrimine atıfta bulunarak 1917 anından kıl payı kurtulduğunu söylediği analizi yer alıyor. Tombs'un yazısında şu satırlar yer adlı: Bir devletin var olabilmesi için silahlı adamların ona itaat etmeye istekli olması gerekir. Son birkaç saat ve ayın fiyaskosundan sonra, bu Putin için daha ne kadar geçerli olacak? 

The Mail on Sunday, isyanın neden bu kadar kısa sürdüğü konusunda spekülasyon yarattı. "Putin darbe liderine Rusya'yı terk etmesi için rüşvet mi verdi?" diye soran gazete, ismini vermek istemeyen İngiliz güvenlik kaynaklarına dayanarak Putin'in Prigozhin'e ayaklanmayı bastırması için milyonlarca sterlin teklif ettiği iddiasını destekliyor. 

Independent, Wagner konvoyu yaklaşırken terörle mücadele önlemlerinin alındığı, yollara barikatlar kurulduğu ve halkın evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıldığı Moskova'daki isyanın etkilerini inceliyor. Gazetenin manşeti: Moskova sokaklarında isyan, kargaşa ve panik.