24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2024 13:02 | Son Güncelleme: 24.09.2024 13:08

Saldırganın aylar önce yazdığı mektup ortaya çıktı: Trump'a suikast girişimine dair bilinenler

ABD eski Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a yönelik ikinci suikast girişimine ilişkin soruşturma sürüyor. Saldırganın aylar önce suikasta dair bir mektup yazdığı ortaya çıktı. İşte suikast soruşturmasına dair şimdiye kadar bilinenler
Saldırganın aylar önce yazdığı mektup ortaya çıktı: Trump'a suikast girişimine dair bilinenler

ABD'de savcıların iddiasına göre Ryan Routh, Donald Trump'a yönelik suikast girişiminden aylar önce bir mektup bırakarak eski başkanı öldürmeyi planladığını belirtti ve Ukrayna'ya verdiği destek ve Trump'a yönelik daha önceki eleştirileri hakkında çıkan haberlerin ardından “işi tamamlayabilecek kişiye” 150 bin dolar teklif etti. Associated Press'in haberine göre 58 yaşındaki Routh aslen Kuzey Carolina'nın Greensboro şehrinden ve çatı ustalığı yapmaktaydı ancak 2018 yılında Hawaii'ye taşındı ve burada oğluyla birlikte bir baraka inşaatı işi yürüttü.

İki kez hüküm giydi

Washington Post, kamu kayıtlarına dayanarak Routh'un Oahu'daki Kaaawa kasabasında Kathleen Shaffer adlı bir kadınla birlikte yaşadığını yazdı. Adalet Bakanlığı'na göre 2002 yılında Routh, Greensboro polisi ile girdiği bir çatışma sırasında “tam otomatik makineli tüfek” ile yerel bir işyerinin içine barikat kurduktan sonra kitle imha silahı bulundurmaktan hüküm giydi ve Mart 2010'da çalıntı mal bulundurmak suçundan tekrar hüküm giydi. 

Trump'a oy verdiği iddiası

New York Times 2023 yılında Routh ile Ukrayna'daki ABD gönüllüleri hakkında bir röportaj yapmış, Routh ülkede birkaç ay geçirdiğini iddia etti ve Taliban'dan kaçan eski Afgan askerlerini Ukraynalıların yanında savaşmak üzere silah altına almaya çalıştığını belirtti. Routh'un artık silinmiş olan X hesabından yapılan paylaşımlarda, Rusya'nın 2022'de işgali başlatmasının ardından Ukrayna için “gönüllü olmaya, savaşmaya ve ölmeye” istekli olduğu belirtilirken, diğer paylaşımlarda 2016 başkanlık seçimlerinde Trump'a oy verdiği ve daha sonra bu kararından pişman olduğu ileri sürüldü.

Adalet Bakanlığı'nın davada tanık olarak tanımladığı bir kişi Routh'un aylar önce içinde mühimmat, metal bir boru, çeşitli inşaat malzemeleri, belirtilmemiş aletler, dört telefon ve bir mektup bulunan bir kutu bıraktığını iddia etti. Bakanlık Routh'un mektupta, “Bu Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimiydi ama sizi hayal kırıklığına uğrattım. Elimden geleni yaptım ve tüm cesaretimi topladım” dediğini aktardı. Geçen hafta Routh, hüküm giymiş bir suçlu olarak ateşli silah bulundurmak ve seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurmakla suçlandı ve davada hala ek suçlamalarla karşı karşıya kalabilir.

Demokratlara bağışta bulundu

Savcılar 23 Eylül'de Routh'un duruşmadan önce cezaevinde kalması gerektiğini savunacaklar. Savcıların Routh'un kaçma riski taşıdığını ve kamu için tehlike oluşturduğunu iddia ettiği daha önceki bir duruşmanın ardından Routh'un gözaltında kalmasına karar verilmişti. Routh'un 30 Eylül'de mahkemeye çıkarılması planlanıyor. Federal seçim kayıtlarına göre Routh, 2016 seçimlerinde Trump'ı destekler göründükten sonra 2019 ve 2020'de Demokratların bağış toplama organizasyonu ActBlue'ya toplam 140 dolar bağışta bulundu. BBC'nin haberine göre Routh daha önce de Demokratların eski başkan adaylarından olan ve partiden ayrılarak Trump'a destek veren Tulsi Gabbard'ın yanı sıra Cumhuriyetçilerin eski adayları Vivek Ramaswamy ve Nikki Haley'e de destek vermişti.

Routh'un tutuklanmasına ilişkin vücut kamerası görüntüleri ne gösteriyor?

Martin County Şerif Ofisi geçen hafta Routh'un gözaltına alınmasına ilişkin vücut kamerası görüntülerini yayınladı. 35 saniyelik klipte Routh, güneş gözlükleriyle tişörtünü kafasına geçirmiş bir şekilde memurlara doğru geri geri yürürken görülüyor. Mahkeme belgelerine göre Routh, Palm Beach County'nin kuzeyinde yer alan Martin County'de kendisine ateş edilmesinden yaklaşık 45 dakika sonra polisler tarafından durduruldu. Palm Beach İlçe Şerifi Ric Bradshaw, memurların Routh'u saklandığı çalılıktan kaçtığını ve bir arabaya atladığını gördüklerini söyleyen bir tanığın yardımıyla gözaltına alabildiklerini söyledi. Tanık daha sonra kolluk kuvvetlerine Routh'un bindiği araç hakkında bilgi verdi ve daha sonra da adamı teşhis etti.

Routh'un yayınladığı kitapta neler yazıyordu?

Routh'un Amazon'da Shaffer ile birlikte “Ukrayna'nın Kazanılamaz Savaşı” ve “Demokrasinin Ölümcül Kusuru” hakkında bir e-kitap yazdığı ve kendi kendine yayınladığı görülüyor. Kitapta Routh, Ukrayna'nın dünya liderlerinden yeterli desteği alamamasından yakınıyor ve hatta “Putin neden öldürülmedi?” diye soruyor. Kitapta Trump'tan birkaç kez bahsediliyor ve İran'la ilgili bir bölümde Routh, Trump'ın “beyinsiz” bir başkan seçtiği için suçlanması gerektiğini yazıyor ve ekliyor: Bu hata nedeniyle Trump'a ve bana suikast düzenlemekte özgürsünüz.

Routh'un ailesi ve arkadaşları ne dedi?

Şüpheli saldırganın oğlu Oran Routh CNN'e yaptığı açıklamada onu “sevgi dolu ve şefkatli bir baba, dürüst ve çalışkan bir adam” olarak tanımladı. Routh'un oğlu Florida'da ne olduğunu bilmediğini ve “olayların abartıldığını” umduğunu çünkü tanıdığı adamın “bırakın şiddeti, çılgınca bir şey bile yapmayacağını” sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Trump'ın kampanyası, FBI'ın 15 Eylül'de golf kulübünde “suikast girişimi gibi göründüğünü” söylediği olaydan sonra Trump'ın güvende olduğunu söyledi. Bradshaw gazetecilere yaptığı açıklamada Gizli Servis'in Trump International Golf Club West Palm Beach'te çitlerin arasından çıkan bir silah gördüğünü ve çalıların arasında saklanan silahlı adama ateş açtığını söyledi. FBI, silahlı saldırganın olay yerinden kaçmadan önce Gizli Servis'e ateş etmediğini ya da Trump'ı görüş alanına almadığını, AK-47 tarzı dürbünlü silahını, iki sırt çantasını ve bir GoPro kamerayı olay yerinde bıraktığını belirtti. İddianameye göre Routh, Gizli Servis tarafından vurulmadan önce Trump'ın golf sahasını çevreleyen çalılıklarda yaklaşık 12 saat geçirdi.