18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 03.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 03.02.2023 04:30

Sarkozy’ye bu kez de Körfez suçlaması

Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından biri olan Nicolas Sarkozy'nin siyaseti bırakmasının üzerinden yıllar geçmesine karşın adı yolsuzluk suçlamalarıyla gündemden düşmüyor
Sarkozy’ye bu kez de Körfez suçlaması

Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy görevden ayrılalı on, aktif siyaseti bırakalı altı yıl oldu ama başı bir kez daha yolsuzluk ve suistimal suçlamasıyla belada.

Sarkozy bu kez Lüksemburg merkezli Peninsula Capital yatırım şirketine danışmanlıktan elde ettiği 3.3 milyon euro ile gündemde. Peninsula çoğunlukla Katar ve BAE ulusal varlık fonları adına Avrupa’da yatırımlar yapıyor. Sarkozy’nin nüfuzunu kullanarak Körfez ülkelerinin yatırım kararlarında pay sahibi olduğu düşünülüyor. Peninsula’nın yönetim kadrosunda Sarkozy’nin oğlu Jean da var.

Sarkozy’nin ilk skandalı henüz makamdayken patlamıştı. 2011’de Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ülkesindeki iç savaşta NATO’nun karşı safta yer alması üzerine “Sarkozy önce seçim kampanyası için Libya’dan aldığı paraları geri versin” demiş, ifşa olan belgelere göre Kaddafi Sarkozy’ye 2007 kampanyası için 50 milyon euro ödemişti.

2012 kampanyası da suçlamalara konu oldu. Sarkozy kaybettiği seçimler öncesi 22 milyon euro olan limitini ikiye katlamıştı. Olayın üstünü örtmek için bir halkla ilişkiler firmasından destek aldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak bir hakime rüşvet teklif edince göz altına alındı.

Sarkozy siyasetten sonra kazanç kapısı olarak konferans konuşmalarına ve danışmanlık hizmetlerine yöneldi. 2021 yılında bir Rus sigorta şirketiyle imzaladığı 3 milyon euro’luk sözleşmede siyasi nüfuzunu kullandığı gerekçesiyle hakkında yeni bir soruşturma açıldı.