28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 27.05.2023 20:42 | Son Güncelleme: 27.05.2023 23:07

Sınır dışı edilme kararı verilen yüzlerce Alman Rusya'yı terk etmeye hazırlanıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, eğitim ve kültür sektörlerinde çalışan yüzlerce Almanın önümüzdeki ay Rusya'dan sınır dışı edileceğini açıkladı
Sınır dışı edilme kararı verilen yüzlerce Alman Rusya'yı terk etmeye hazırlanıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Haziran ayı başından itibaren Alman çalışan sayısını sınırlama kararı aldığına dair basında çıkan haberleri doğruladı. Bunlar arasında Moskova'daki Alman okulundaki öğretmenler ve Goethe Enstitüsü Kültür Derneği çalışanları da yer alıyor.

Bu hamle, diplomatların karşılıklı olarak sınır dışı edilmesi ve Rusya ile Almanya arasında giderek gerilen ilişkilerin ardından geldi.

Geçtiğimiz ay Rusya ve Almanya kendi büyükelçiliklerinde çalışan 40'ar kişiyi istenmeyen kişi ilan ederek sınır dışı etti.

Alman günlük gazetesi Süddeutsche Zeitung gazetesi, son hamlenin diplomatlar da dahil olmak üzere yüzlerce çalışanı etkileyeceğini kaydetti.

Gazetenin Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberde "Bu tek taraflı, gerekçesiz ve anlaşılmaz karar karşısında Federal Hükümet şimdi Rusya'da asgari düzeyde aracı bulundurmak ve aynı zamanda diplomatik varlığını sürdürmekle ilgileniyor" denildi.

Bakanlık, Almanya'daki Rusların azami sayısına ilişkin bir karar alırken, uygulamada gerçek bir denge sağlamayı hedefleyeceğini söyledi.

Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana birçok AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etti. Mart 2022'de casusluk yaptığından şüphelenilen 40'tan fazla diplomat dört AB ülkesinden sınır dışı edildi.