26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.01.2023 14:10 | Son Güncelleme: 19.01.2023 14:22

Sint Marteen'de 450 maymun katledilecek

Doğu Karayipler'deki Sint Maarten hükümeti, tarıma ve ekosisteme zarar verdikleri için adadaki tüm vervet maymunu nüfusunun itlaf edilmesine karar verdi. 450 maymunun katledilecek olması hayvanseverlerin tepkisine neden oldu
Sint Marteen'de 450 maymun katledilecek

Hollanda Krallığı’nı oluşturan dört ülkeden biri olan Sint Marteen hükümeti, uzun süredir istilacı tür olarak nitelendirdiği vervet maymunlarıyla uğraşıyor. Nesli tehlikede olmayan ve türlerin yok olma tehlikelerinin sınıflandırıldığı IUCN kırmızı listesinde asgari endişe altında bulunan maymunların adada hem tarıma hem de ekosisteme zarar verdiği iddia edildi. Bununla mücadele etmek için ada hükümeti adada maymun izi bırakmama kararı aldı; 450 vervet maymunu ötanazi yoluyla itlaf edilecek. Vervet Maymunu Vakfı'nın kurucusu Dave Du Toit kararı hem etik bulmadı, hem de bir işe yaramayacağını söyledi.

Ada sağlığı için maymunlar itlaf edilecek

Yetkililer, Fransız St Martin sınırındaki bölgede önümüzdeki üç yıl içinde en az 450 maymunun yakalanması ve ötenazi yapılması için Nature Foundation St Maarten sivil toplu kuruluşuna fon sağlama planı yaptı. Vakfın yöneticisi Leslie Hickerson "Bir tür, anavatanı olmayan bir bölgede popülasyon oluşturduğunda, popülasyon büyüklüğünü kontrol altında tutacak yırtıcı hayvanlar genellikle bulunmaz. Tür yönetimi, bizden sonra gelenler için adayı sağlıklı tutmak için önemli" açıklamasında bulundu. Verilen karar adanın ekosisteminin sağlığı yönünde olsa da, hükümetin kısırlaştırma yerine ötenazi yöntemini seçmesi birçok hayvanseverin tepkisini çekti. 

Adaya egzotik evcil hayvan olarak geldiler

Normalde Afrika'ya özgü vervet maymunlarının bölgeye 17. yüzyıl civarında, Avrupalı yerleşimcilerin egzotik evcil hayvanları olarak geldiği tahmin ediliyor. St Maarten Doğa Vakfı tarafından yürütülen araştırma 2020 yılında adanın Hollanda tarafında yaklaşık 450 vervet maymununun yaşadığını ortaya koydu. Güncellenmiş bir araştırma henüz tamamlanmadı, ancak vakfın basın açıklamasındaki rakamlar primat popülasyonunda ciddi bir artışa işaret etti.

İşe yarama şansı düşük

Ancak Vervet Maymunu Vakfı'nın kurucusu Dave Du Toit, itlafın işe yarama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Du Toit daha insancıl bir çözüme gidilmesi için "Bence daha iyi bir yaklaşım ve kamuoyu tarafından daha kabul edilebilir bir yöntem erkekleri ve dişileri kısırlaştırmak olacaktır" sözlerini kullandı. Öksüz ve yaralı primatları barındıran Güney Afrika merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş, aynı zamanda vervet maymunlarının ekosistemdeki rolü ve insan-maymun çatışmasının nasıl önlenebileceği konusunda da halkı eğitiyor. Du Toit, maymunlar ve Sint Maarten sakinleri arasında daha uyumlu bir varoluşa olanak sağlamak için, vahşi yaşam için gıda mevcudiyetine ilişkin araştırmaların acilen ele alınması gerektiğini söyledi.