Sri Lanka'nın eski maliye bakanı ve istifa edeceği açıklanan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın kardeşi Basil Rajapaksa, Salı günü erken saatlerde ülkeyi terk etmeye çalıştı ancak havaalanı yetkilileri tarafından geri çevrildi.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanının kardeşi ve eski maliye bakanı Basil Rajapaksa'nın ülke dışına uçmasını engellediklerini, çünkü ekonomik kriz nedeniyle ülkede öfkenin tırmandığını söyledi.
Nisan'da istifa etti
ABD vatandaşlığına da sahip olan Rajapaksa'nın nereye gitmeye çalıştığı bilinmiyor. Basil Rajapaksa, akaryakıt, gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin kıtlığına karşı sokak protestolarının artması üzerine Nisan ayı başlarında maliye bakanlığından istifa etti ve Haziran ayında parlamentodaki koltuğunu bıraktı.
Cuma gününden bu yana görülmedi
Devlet Başkanı olan ağabeyi Gotabaya Rajapaksa’nın cumartesi günü binlerce protestocunun kendisinin ve başbakanın resmi konutlarını basıp görevden alınmalarını talep etmesinin ardından çarşamba günü cumhurbaşkanlığı görevinden istifa edeceği açıklandı. Devlet başkanı cuma gününden bu yana kamuoyunda görülmedi ve nerede olduğu belli değil.
"Güvenliğimiz için endişeliyiz"
Sri Lanka Göçmenlik ve Göçmenlik Memurları Derneği, üyelerinin Colombo havaalanının VIP yolcu salonunda Basil Rajapaksa'ya hizmet etmeyi reddettiğini söyledi. K.A.S. Dernek başkanı Kanugala, Reuters’a, “Sri Lanka'daki huzursuzluk göz önüne alındığında, üst düzey insanların ülkeyi terk etmesine izin vermemeleri için muazzam bir baskı altındalar. Güvenliğimiz için endişeliyiz. Bu sorun çözülene kadar VIP salonunda çalışan görevliler hizmetlerini durdurma kararı aldı” dedi.
Basil Rajapaksa'nın havaalanındaki fotoğrafları yerel medyada ve sosyal medya platformlarında paylaşıldı. Birçok insan, sosyal medyada ülkeyi terk etme girişimine dair öfkesini dile getirdi. İktidar partisinden üst düzey bir yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla Basil Rajapaksa'nın hala ülkede olduğunu söyledi. Eski Başbakan Mahinda Rajapaksa da dahil olmak üzere Rajapaksa ailesi, 22 milyonluk ülkenin siyasetine yıllardır hükmediyor ve çoğu Sri Lankalı mevcut sefaletten onları sorumlu tutuyor.
Sri Lanka'daki durum
Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.
Yeni devlet başkanı 20 Temmuz'da seçilecek
Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada Rajapaksa’nın 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiğini duyurmuştu. Başbakan Ranil Wickremesinghe de istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti.
Sri Lanka'da Gotabaya Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifayı kabul etmesinin ardından yeni devlet başkanının 20 Temmuz'da seçileceği bildirildi. ANI News'in haberine göre, Kentsel Kalkınma Bakanı Prasanna Ranatunga, yeni devlet başkanının 20 Temmuz'da seçileceğini duyurdu. Ranatunga, Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifa etmesi halinde parti liderlerinin 20 Temmuz'da yeni bir devlet başkanı seçmeye karar verdiğini söyledi.
(Kaynak: Reuters, Bloomberg, AA)