29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Subaru uçan motosiklet üretecek

Subaru uçan motosiklet üretecek

Uçan araba fikrine aşinayız. Hatta uçan kaykaya bile. Fakat uçan motosiklet, eşine sık rastlanır bir konsept değil.  Japon otomotiv devi işte bu bakir alana el atarak hem karada gidecek hem de uçak veya helikopter gibi işlev görecek bir motosiklet tasarımı için patent başvurusunda bulundu. Aslında ABD Patent ve Ticari Marka Bürosu'na geçen ay başlarında yapılan başvuru, ilk olarak Motorcycle.com tarafından 1 Nisan'da ortaya çıkarıldı ve haberin başlığında "Şaka değil" ifadesinde yer verildi. Robb Report'un da haberleştirdiği tasarım, dikey kalkış ve iniş (VTOL) yeteneklerine sahip bir karadan havaya aracı tarif ediyor.

Uçak içinde motosiklet

Başvuruda kullanılan dile ve çizimlere bakarak, Subaru'nun planının temelde tek kişilik küçük bir uçağın gövdesine yerleştirilmiş bir motosiklet olduğunu söylemek mümkün. Çizimlere göre araç yerdeyken kanatlar yanlara katlanıyor, ancak kalkışa hazırlanınca pervaneler yukarı bakacak şekilde dışarı doğru uzanıyor. Kalkış sonrasında tekerlekler geri çekiliyor ve kanat ve pervaneler yan dönüyor. Şematik çizimler biraz karikatürize görünüyor ancak aracın yapısı mevcut VTOL konseptlerinden çok da farklı değil. Patentin ilginç bir yanı da Subaru'nun tarif ettiği uçan motosikletin eVTOL, yani elektrik motorlu bir tasarım olmaması. Aracın içten yanmalı bir motorla çalışması öngörülmüş. Oysa günümüzde pek çok yeni VTOL konseptlerinde elektrikli motorlar tercih ediliyor. Robb Report, Subaru yetkililerinin araç hakkında detay vermediğini aktardı. 
Taşıtın çizimlerinden kanatların kara yolculuğu sırasında katlanarak kapandığı anlaşılıyor
Taşıtın çizimlerinden kanatların kara yolculuğu sırasında katlanarak kapandığı anlaşılıyor

Şakası yok

Elbette, Subaru’nun uçan motosikleti, şu anda yalnızca bir patent başvurusu aşamasında. Aracı geliştirme aşamasının vardığı nokta ya da başvurunun sadece spekülatif olup olmadığı bilinmiyor. Ama bilim-kurgu filmlerinden çıkma uçan motosikletin heyecan verici olduğu su götürmez.  Subaru’nun gerçekten de şakası yok çünkü şirket, benzer bir taşıt için bir yıl önce de başvuruda bulunmuş.