05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2021 14:25 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Suudi Arabistan'dan ABD'nin Kaşıkçı raporuna yanıt: “Kabul edilemez bir değerlendirme''

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün (DCI) gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında yayımladığı raporu kabul edilemez olarak değerlendirdi
Suudi Arabistan'dan ABD'nin Kaşıkçı raporuna yanıt: “Kabul edilemez bir değerlendirme''

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetine onay verdiği bulgusunu reddetti. "Krallık, yönetimiyle ilgili olarak yapılan yanlış ve kabul edilemez değerlendirmeyi tamamıyla reddediyor" diyen Bakanlık, “raporda gerçeği yansıtmayan bilgi ve sonuçlar'' olduğunu vurguladı. Cemal Kaşıkçı cinayetinin Krallık'ın değer ve yasalarına aykırı olduğunu belirten bakanlık, "Bu suç, çalıştıkları kurumların tüm düzenlemelerini ve yetkililerini aşan bir grup kişi tarafından işlenmiştir" ifadelerine yer verdi.

Ne olmuştu?

Washington Post gazetesinde Veliaht Prens Selman'ın politikalarını eleştiren yazılar kaleme alan Suudi asıllı ve aynı zamanda ABD vatandaşı olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü. Yaklaşık iki yıldır failleri bulunamayan Kaşıkçı cinayeti hakkında, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DCI) dün (26 Şubat) bir rapor yayımladı. "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı yakalamak ve öldürmek için İstanbul'da bir operasyonu onayladığını değerlendiriyoruz" denilen raporda, "Bu sonuca, Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkede karar alma mekanizmalarını kontrol ettiği, cinayette Prens'in önemli bir danışmanının ve güvenlik ekibinin yer aldığı, Prens'in Kaşıkçı da dahil yurt dışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içerikli adımlar attığı gerçeklerini baz alarak ulaştık" bilgilerine yer verildi.

Cemal Kaşıkçı kimdir?

1958, Medine doğumlu olan Cemal Kaşıkçı, 1991-1999 yılları arasında Al Madina gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Ayrıca bu dönemde Afganistan, Kuveyt, Sudan gibi ülkelerde muhabirlik yaptı. 1987-1995 yılları arasında ise Usame bin Ladin ile birkaç defa röportaj yaptı. 1999'dan 2003'e kadar Suudi Arabistan'ın İngiliz gazetesi Arab News'te yazı işleri müdür yardımcılığı yaptı. Buradan Al Watan'a geçtikten sonra iki ay boyunca yazı işleri müdürlüğünü üstlendi ancak Suudi Arabistan'ın dini kuruluşları hakkında eleştirel yazılar yazdığı gerekçesiyle görevden alındı. Bunun üzerine ülkeyi terk eden Kaşıkçı, Londra'da büyükelçilik yapan Prens Türki al Faysal'ın danışmanlığında bulundu. Nisan 2007'de ikinci kez Al Watan'da yazı işleri müdürlüğü yaptı ancak Mayıs 2010'da yazdığı bir başka eleştirel yazıdan dolayı istifa etmek zorunda kaldı. 2010 yılında Al Watan'daki istifasının ardından, El-Velid bin Talal tarafından Bahreyn'deki el-Arab News Channel'ın genel yayın yönetmenliğine atandı. Ayrıca BBC ve Al Jazeera gibi kanallarda politik yorumculuk yaptı. Eylül 2017'de Suudi Arabistan'ı terk ettikten sonra ABD'de yaşamaya başladı ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.