Son aylarda, özellikle Nancy Pelosi'nin geçen yıl ağustos ayında Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından, Çin ile komşusu arasındaki gerilim tırmanışa geçti. ABD istihbaratı, Çin lideri Şi Jinping'in ülke ordusuna 2027 yılına kadar Tayvan'ı ilhak etmeye hazır olmaları emrini verdiğine inanıyor. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu konuyla ilgili verdiği bir röportajda 2027 yılında Çin ile çatışma olasılığına ilişkin endişelerini dile getirerek ada ülkesinin Çin'in askeri tehdidini ciddiye aldığını belirtti.
Wu konuşmasında "Çin askeri tehdidini çok ciddiye alıyoruz. Bence ciddiye almamız gereken yıl 2027" dedi. The Guardian'ın haberine göre Çin lideri Şi daha önce Tayvan meselesinin nesilden nesile aktarılamayacağını vurguladı. Geçen günlerde Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Tayvan Boğazı'nın her iki yakasının da Çin'e ait olduğunu ve "Tayvan'da ateşle oynayanların eninde sonunda kendilerini yakacaklarını" söyledi.
"Tayvan'a yapılan saldırı tüm ülkeleri etkiler"
Wu ayrıca Tayvan'ın Birleşik Krallık ve dünyanın geri kalanı için önemini vurgulayarak Birleşik Krallık Çin'e uzun vadede ekonomik bir fırsat olarak baksa da Tayvan'a yapılacak bir saldırının Birleşik Krallık'ı çok ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyledi. Wu "Bu nedenle Birleşik Krallık, Tayvan ve diğer ülkelerin bir araya gelmesi için kapsamlı bir yol aramalıyız" dedi.
"Herhangi bir aksama dünya için ciddi sorun"
Ayrıca dünyanın Tayvan'da üretilen ve dünyanın en gelişmiş bilgisayar çiplerinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan çiplere bağımlı olduğunu belirtti. Wu, "Eğer tedarik zincirinde ya da nakliye yollarında herhangi bir aksama olursa, bunun dünyanın geri kalanı üzerinde ciddi bir etkisi olacağını düşünüyorum" dedi.
"Tayvan tüm bu baskıyı hissediyor"
Çin'i Rusya ile kıyaslayan Wu, dünyanın geçmişte Rusya'nın saldırgan tutumunu ciddiye almadığını, bunun da Kırım'ın ilhakına ve Ukrayna'ya karşı bir savaş başlatılmasına yol açtığını söyledi. Dışişleri Bakanı "Rusya'nın Kırım'ı ele geçirmesini engelleyemedik ve Ruslar daha da cesaretlenerek Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattılar. Çin'in Hong Kong'da ulusal güvenlik yasası uygulamasını durdurmadık ve insanlar 'Sırada Tayvan mı var?' diye soruyor. Tayvan tüm bu baskıyı hissediyor" dedi.