20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Teşhisi güç, tedavisi zor hastalık: Kalp kanseri

Pek çoğumuz “kalp kanseri” isimli hastalığı modacı Virgil Abloh’un ölümüyle duyduk. En çok yaşları 30 ile 50 arasındaki erkeklerde rastlanan bu nadir hastalığın teşhisi de tedavisi de çetin
Teşhisi güç, tedavisi zor hastalık: Kalp kanseri

Tıp dünyası “kalp kanseri” vakasını ilk kez 1835 yılında bir otopside tespit etti. Ancak çok nadir görüldüğü için bilinirliği diğer kanser türlerine göre az. Türkiye’de bu alanda çalışmaları bulunan doktorlardan biri olan, Memorial & Medstar Antalya Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan kalpte iki farklı türde kanser görüldüğünü anlattı. Kalbin kendi dokusunda oluşan kansere birincil kalp kanseri; kalbe metastaz yoluyla gelen ise ikincil kalp kanseri diye anılıyor. “Kalp kanseri dendiğinde akla birincil kalp kanserleri gelmeli” diyen Prof. Dr. Özdoğan bu tür kanser vakalarında en sık görülenin ise anjiyosarkom adlı tümör türü olduğuna dikkat çekiyor. 

Kan akışını etkiler

Özdoğan, hastalığın teşhisini ve belirtilerini şöyle açıklıyor: “Anjiosarkomların çoğu kalbin sağ kulakçığında meydana gelir. Kanın içeri veya dışarı akışının tıkanmasına neden olur ve bu tıkanıklık ayaklarda, bacaklarda, ayak bileklerinde, karında ve boyun damarlarında  şişme meydana getirebilir. Kardiyak sarkomların küçük parçaları kopabilir ve kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine gidebilir. Bir emboli, bir organa veya vücudun bir bölümüne kan akışını engelleyebilir ve kan akışının engellendiği noktanın ilerisindeki organ veya vücut bölümünde ağrıya, hasara neden olabilir. Ayrıca perikardda, yani kalbi çevreleyen ince zarda meydana gelen kardiyak anjiyosarkomlar, zar içinde sıvı artışına neden olabilir. Bu zar içinde fazla sıvı birikirse, kalbin kan pompalama yeteneği etkilenir ve bu durumun da bazı kalp yetmezliği belirtileri; örneğin göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve çarpıntı olabilir.” 
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Özdoğan hastalığın 30 ila 50 yaş arasındaki erkekleri etkileme olasılığının daha güçlü olduğunu belirtiyor: "Belirtiler ortaya çıkana kadar metastaz da yapmış olabiliyor. Bu da tedaviyi güçleştiriyor. Hızlı yayılan ve agresif bir kanser türüdür. Bu yüzden tedavisi zorlu oluyor”. Özdoğan'a göre bu kanser türünden korunmak için alınabilecek özel bir önlem yok. "Sigara ve alkolden uzak durarak, Akdeniz diyeti gibi bir beslenme ve egzersiz ile ideal bir kilonun korunduğu sağlıklı bir yaşam tarzı, tüm kanserlerin riskini yarı yarıya azaltır” diyor.

Nadir bir tür

Özdoğan kalp kanseri vakalarının nadirliğini şöyle açıklıyor: “Bu tümörlerin klinik olarak karşımıza çıkma sıklığı, büyük merkezlerde her 500 kalp cerrahisi vakasında yaklaşık 1. Birincil kalp tümörlerinin yaklaşık yüzde 75’i iyi, yüzde 25’i kötü huylu.”