19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2024 08:23 | Son Güncelleme: 18.01.2024 08:24

The Guardian yazdı: Trump rakiplerini yendi ama mahkemeleri yenebilir mi?

ABD'de başkanlık yarışı için eyaletlerde ön seçimler yapılmaya başladın. İlk durak olan Iowa'da cumhuriyetçi adaylar arasında yapılan seçimi Donald Trump kazandı. The Guardian yazarı Sidney Blumenthal, Trump'ın asıl sınavının yasal sorunları olacağını yazdı
The Guardian yazdı: Trump rakiplerini yendi ama mahkemeleri yenebilir mi?

Donald Trump'ın en tehlikeli yarışı diğer Cumhuriyetçi adaylarla değil, yasalarla. Siyasi mücadelesinde karşısında ciddi bir rakip yok. Iowa seçim sonuçlarındaki zaferi ezici oldu. Ancak hukuki davalarında kaçıyor. Takvimler çakışıyor. Genel stratejisi, zayıf Cumhuriyetçi rakiplerini yenmek için değil, gerekli her türlü yolu kullanarak duruşmalarını ertelemek için hesaplandı. Bu gecikmeler ona kendisini mağdur olarak tasvir etme fırsatı verecek.

Rakipleri ona yardımcı oldu

Grup çaldığı sürece, müzikle yüzleşmek zorunda değil. Müzik durduğunda, seçmenlerinin yerini bir jüri alacak. Truth Social hesabında istediği kadar atıp tutabilir ama kanıtlar sonunda kendi adına konuşacak. Trump, yargı gününden kaçınmak için siyasi kampanyayı kalkan olarak kullanmaya çalışıyor. 6 Ocak, Trump ve takipçileri için seçimdeki en önemli konudan daha fazlası. Rakipleri ona adeta yardımcı oldular. Örneğin üniversite mezunu Cumhuriyetçileri Trump'tan uzaklaştırmak gibi alternatif bir strateji geliştirmek yerine, onun komplo teorilerini güçlendirmek için bağırdılar. Ron DeSantis geçen Haziran ayında yaptığı X paylaşımında, "Trump'ın peşine düşmekte bu kadar gayretliyken Hillary ya da Hunter konusunda neden bu kadar pasifsiniz?"  diye yazdı. Nikki Haley ise adalet sistemini savcılığın aşırıya kaçması, çifte standart ve kan davası siyaseti ile suçladı. Trump daha iyi destekçiler tutamazdı.

Sadece New Jersey'in eski valisi, eski ama pişmanlık duyan destekçisi Chris Christie, yasak olan "Hapse gir" sözünü söylemeye istekliydi. Diğerleri Ağustos ayındaki bir münazarada, öğretmenlerinin dikkatini çekmek isteyen hevesli öğrenciler gibi ellerini sallayarak Trump'ı affedeceklerini söylediler. Iowa seçimlerine beş gün kala, anketler kötü çıkınca Christie adaylıktan çekildiğini açıkladı ve "Donald Trump'ın bir daha başkan olmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğimden emin olacağım" dedi. Herhangi bir adayı desteklemeyi reddetti. 

Yüzde 65'i olumsuz yanıt verdi

Iowa seçimlerinin sonucu önceden tahmin edilmesi kolay bir hikayeydi. Ancak Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin kabuğu üzerindeki hakimiyetini ne derece pekiştirdiğini ortaya koyması bakımından önemliydi. Biden'ın Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermedeki başarısı, Iowa Cumhuriyetçilerinin bir anket sorusuna verdiği yanıtta açıkça görülüyor: "Joe Biden'ın 2020'de başkanlığı meşru bir şekilde kazandığını düşünüyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 65'i olumsuz yanıt verdi. Bunların yüzde 69'u Trump'a oy verdi.

Onlar için 6 Ocak ayaklanması bu seçimin merkezinde yer alıyor. Trump'la birlikte, Kongre Binası'na yaptıkları şiddetli saldırı nedeniyle hapse atılan Proud Boys ve Oath Keepers'ın affedilmeyi hak eden rehineler olduğuna ve Trump'ın haklı çıkarılması gerektiğine inanıyorlar. Onların gözünde Trump yargılanmıyor, tıpkı Trump'ın birincil rakiplerinin de yinelediği gibi zulme uğruyor.