18 Mayıs 2025, Pazar
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 08.05.2025 13:20 | Son Güncelleme: 08.05.2025 14:45
Makaleyi sesli dinle • 0:00

Toyota’da alarm zilleri: ABD tarifeleri sonrası kar beklentisinde yüzde 20 düşüş

Japon otomotiv devi Toyota, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri ve dolar/yen kurundaki dalgalanma nedeniyle, 2026 mali yılı için kâr beklentisini %20 oranında aşağı çekti
Toyota’da alarm zilleri: ABD tarifeleri sonrası kar beklentisinde yüzde 20 düşüş
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dünyanın en büyük otomobil firmalarından Toyota Motor, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri ve doların zayıflamasının etkisiyle, mevcut mali yılda karının beşte bir oranında düşmesini beklediğini açıkladı.

Japon otomotiv devi, Mart 2026’da sona erecek mali yılda 3,8 trilyon yen (yaklaşık 26 milyar dolar) işletme kârı elde etmeyi öngörüyor. Bu rakam, Mart 2025’te sona eren yılda kaydedilen 4,8 trilyon yenden ( 33 milyar dolar) önemli ölçüde düşük. Söz konusu düşüş, küresel ticaretteki belirsizliklerin ve korumacı politikaların şirket bilançolarına yansımasının son örneği olarak değerlendiriliyor.

Yıllık bazdaki etki çok daha büyük

Toyota, yalnızca tarifelerin değil, döviz kurlarındaki dalgalanmaların da karlılığı üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Şirket, nisan ve mayıs aylarında uygulanan tarifelerin kendilerine yaklaşık 180 milyar yene (1.2 milyar dolar) mal olduğunu ifade ederken, dolar/yen kurundaki hareketlerin yıllık bazda 745 milyar yenlik (5.1 milyar dolar) daha büyük bir etki yaratacağını öngörüyor.

Toyota: Kontrol bizde değil

Toyota CEO’su Koji Sato, basın toplantısında yaptığı açıklamada, tarifelerin ayrıntılarının hâlâ net olmadığını ve bu durumun yön bulmayı zorlaştırdığını vurguladı. Sato, 'Bu tarifelerin kalıcı olup olmayacağı ve gelecekte ne olacağı bizim kontrolümüzde değil,' dedi.

Analistler ise ABD’de ve küresel pazarlarda fiyatların artmasına neden olabilecek tarifelerin, tüketici güvenini sarsabileceği konusunda uyarıyor. CLSA’da otomotiv analisti Christopher Richter, 'ABD’de şu an işler parlak görünüyor çünkü müşteriler panik halinde araç satın alıyor. Ancak bu tarifeler devam ederse fiyatları artırmak zorunda kalırsınız. O zaman satışları artırmak mümkün olur mu? Bilmiyorum,' sözlerini kullandı.

Toyota, ABD’deki üretim tesislerini genişletme kararı alırsa yüksek işçilik maliyetleri ve yatırım harcamalarıyla da karşı karşıya kalabilir. Şirketin Çin’deki satışları diğer Japon otomobil üreticilerine göre daha az düşse de, yerel markalarla rekabet nedeniyle bu pazarda da zor günler geçiriyor.

İç pazarda kar payı yükseldi

Japonya ise Toyota için bir nebze de olsa moral kaynağı oldu. Şirketin en karlı pazarı olan Japonya’da, dördüncü çeyrek karı yüzde 18 arttı. Ancak Kuzey Amerika’daki faaliyet zararı, Indiana tesisindeki geçici üretim durması nedeniyle bir önceki yılki 28 milyar yenden 100 milyar yene ( yaklaşık 700 milyon dolar) çıktı.

Toyota hisseleri, finansal sonuçların açıklanmasının ardından günü yüzde 1,3 düşüşle kapattı. Açıklamadan hemen önce ise hisseler yüzde 0,3 aşağıda seyrediyordu.

Kaynak: Reuters