23 Mayıs 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 21.01.2025 00:42 | Son Güncelleme: 21.01.2025 00:44

Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan bir kez daha çekilmeyi planlıyor

Başkan Donald Trump, bugün fosil yakıtlara olan bağlılığı artırma ve Amerika'nın iklim değişikliği ile temiz enerji konusundaki ilerlemesini tersine çevirme niyetini pekiştiren kararnameler imzalayacak
Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan bir kez daha çekilmeyi planlıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Trump, göreve başlama konuşmasında  "ulusal enerji acil durumu" ilan edeceğini söyledi. Trump’ın basın ofisi tarafından yayımlanan öncelikler listesine göre, enerji üretimi ve kullanımı üzerinde "gereksiz yükler" oluşturan, madencilik ve yakıt dışı minerallerin işlenmesi dahil düzenlemeleri hızlandırmayı ve izin süreçlerini kolaylaştırmayı planlıyor.

CNN'de yer alan habere göre, Trump’tan beklenen adımlar arasında ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme taahhüdü de yer alıyor. Trump, birinci başkanlık döneminde de Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmiş, Biden döneminde ABD anlaşmaya dönmüştü. 

Trump ayrıca rüzgar enerjisi için arazi ve su kiralamalarını sona erdirmeyi ve Biden yönetiminin elektrikli araçları teşvik eden politikalarını geri almayı planlıyor.

Trump, enerji fiyatlarını yaşam maliyetine yönelik yaygın sıkıntıları ele alma misyonunun merkezinde görüyor. Bürokratik engelleri azaltmanın enerji fiyatlarını düşürmeye ve genel enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağına inanıyor.

Trump yemin konuşmasında şunları söyledi: “Enflasyon krizi, aşırı harcamalar ve yükselen enerji fiyatları nedeniyle ortaya çıktı. Bu yüzden bugün ulusal enerji acil durumu ilan edeceğim. Petrol çıkaracağız, hem de sonuna kadar”. 

Bilim insanları gezegen için uyarmıştı

Bilim insanları bu ayın başlarında, gezegenin geçen yıl ilk kez 1,5 derece Celsius küresel ısınma eşiğini aştığını açıkladı. 1,5 derece,  Dünya'nın kritik eşiklerini araştıran uzmanların insanlığın kaçınması gerektiği konusunda uyardığı önemli bir dönüm noktası ve dünya liderlerinin 2015'te Paris Anlaşması'nı imzalarken ulaşmayı hedeflediği bir hedefti.

Advertisement