26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Türeci-Şahin çifti Mainz’ı da kurtardı

Almanya’nın orta halli kentlerinden Mainz her yıl bütçe açığı veriyordu. BioNTech’in ödediği 1.1 milyar euro’luk vergi kenti kurtardı. Mainz’ın yeni hedefi biyoteknoloji üssü olmak
Türeci-Şahin çifti Mainz’ı da kurtardı

30 yıldır ağır borçlarla boğuşan tüm yatırımlarını kredilerle döndüren Almanya’nın Mainz kentinin başına talih kuşu kondu. Bütçede 36 milyon euro açık vermesi beklenen kentin, bu yılı 1.1 milyar euro’luk bütçe fazlasıyla kapatması bekleniyor. Talih kuşunun adı ise pandeminin yıldız şirketlerinden BioNTech. Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurduğu BioNTech’in genel merkezi Mainz’da. Ocaktan eylüle kadar 7.1 milyar euro’luk kar elde eden şirketin, bu yıl için Mainz’da 1.1 milyar euro vergi ödediği belirtiliyor. Bu rakam, kentin topladığı tüm işletme vergilerinin iki katına denk geliyor.  Yıllardır devam eden bütçe krizinden sihirli değnekle çıkan Mainz’ın Belediye Başkanı Michael Elbing ve Finans Direktörü Günter Beck bir basın toplantısı düzenleyerek “Mainz mucizesi muhtemelen devam edecek” dedi. Çünkü vergi kayıtları her ne kadar gizli olsa da tahminler, gelecek yıl da BioNTech’in Mainz’a yaklaşık 500 milyon euroluk vergi geliri bırakacağı yönünde. Mainz Belediyesi kasasındaki parayla ilk olarak yıllar içinde biriken 634 milyon euroluk kredi borçlarını kapatarak 2022’ye sıfır borçla girmeyi planlıyor.  Gelecek yıl ise bir vergi indirimi yapılarak, yeni biyoteknoloji şirketlerine kucak açılacak. Bu kapsamda 30 hektarlık bir arazi bu alanda çalışmak isteyen girişimcilere tahsis edilecek. Hedef bu bölgede kurulacak 100 kadar şirketle 10 yıl içinde dünya biyoteknoloji endüstrisinin merkezi olmak ve en az 5 bin kişiye iş imkanı yaratmak.

BioNTech’in değeri yarıya indi

Covid-19 salgınının ilk dalgalarında büyük başarı sağlayan ve bugüne kadar 3 milyardan fazla doz aşının dünyaya ulaşmasını sağlayan BioNTech, aşıdaki ortağı Amerikan Pfizer’ın Covid ilacı geliştirmesi sonrasında zirveye göre piyasa değerinin yarısını kaybetti. Ağustos ayı ortalarında 464 dolara kadar çıkan hisseler, Çarşamba gece saatlerinde 237 dolar seviyelerinde işlem görüyordu. Şirketin toplam değeri 112 milyar dolar seviyelerinden 57.8 milyar dolara geriledi. Şirketin hisseleri 2020 başında 40 dolar civarındaydı.