27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 03.05.2024 13:40 | Son Güncelleme: 03.05.2024 14:00

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor

Türkiye'nin İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurması dünya basınında ses getirdi. Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde genel olarak iki ülke arasındaki krizin karar sonrası daha derinleşeceği yönünde yorumlandı
Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 1

New York Times: Türkiye ilişkilerinin kötüleştiği İsrail ile ticareti durdurdu

New York Times; Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Türkiye'nin 2023 yılında İsrail'e 5,4 milyar dolarlık ihracat ve 1,64 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çekti.  Erdoğan'ın henüz Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerinde herhangi bir değişiklik olup olmayacağı konusunda kamuoyuna yeni bir açıklama yapmadığını yazan gazete kararın 9 Nisan'da İsrail'e aralarında çimento ve jet yakıtının da bulunduğu 54 ürün grubunda ihracat kısıtlamaları getirmesi ve bu kısıtlamaların “İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene kadar” yürürlükte kalacağını açıklamasının ardından geldiği belirtti. 

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 2

FT: Erdoğan ciddi baskı altında

Financial Times (FT) Ankara'nın Gazze'ye yardım girişini sağlamak için Tel Aviv'e baskı uygulamak amacıyla böyle bir adım attığını yazdı. Analizde, "Erdoğan'ın marttaki yerel seçimlerde aldığı büyük yenilgiden sonra İsrail'e karşı kısıtlamaları artırması için ülke içinde ciddi baskıyla karşı karşıya kaldığı" değerlendirmesi yapıldı. Seçim kampanyalarında birçok adayın da "Erdoğan hükümetinin Gazze'deki savaşta İsrail'e karşı yeterli adımları atmadığı" eleştirisini dile getirdiği belirtildi.

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 3

The Economist: Erdoğan, muhafazakar seçmenden tepki topluyordu

Londra merkezli The Economist dergisi, "Erdoğan, İslamcıların meydan okumasıyla karşı karşıya" başlıklı haberinde "Dindar seçmenler, Cumhurbaşkanı'nın İsrail meselesiyle ilgili yeterince sert davranmadığını düşünüyor" yorumunu paylaştı.

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 4


Bloomberg: 6,8 milyar dolarlık ticaret durdu

İki ülke arasındaki ticaretin 2023 yılında 6,8 milyar dolar olduğuna ve bunun yüzde 76'sının Türkiye'nin ihracatından oluştuğuna dikkat çeken Bloomberg, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın anlaşmaların ihlal edildiğine dair sözlerini sayfalarına taşıdı.