05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 19:25 | Son Güncelleme: 30.01.2024 19:43

Üç ABD askerinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin açıklama: Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız yok

ABD Başkanı Biden, 3 ABD askerinin öldürüldüğü aldırıya nasıl karşılık verecekleri hakkında yeni bir açıklama yaptı, "Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz" ifadelerini kullandı
Üç ABD askerinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin açıklama: Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız yok

Başkan Joe Biden, hafta sonunda Suriye-Ürdün sınırında üç Amerikan askerinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısına ABD'nin nasıl karşılık vereceğine dair karar verdiğini söyledi. Beyaz Saray'dan ayrılırken konuşan Biden, "Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum" dedi.

İran destekli bir milis grubu ABD askeri üssüne düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenirken, Pazar günü Suriye sınırı yakınlarında düzenlenen saldırıda onlarca kişi yaralandı. Biden ABD'nin atacağı adımın tam olarak ne olabileceği konusunda ayrıntı vermedi ancak Beyaz Saray Pazartesi günü "gerektiği gibi bir yanıt" verileceğini kaydetti.

7 Ekim sonrası ilk kez ABD askeri öldü

İnsansız hava aracı saldırısı, 7 Ekim'de patlak veren İsrail-Gazze savaşından bu yana bölgede düşman ateşiyle öldürülen ilk ABD askeri oldu.

İran saldırıyla herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti. Ancak Biden İran'ı kast derek "Onları bunu yapan insanlara silah sağladıkları için sorumlu tutuyorum" ifadelerini kullandı.

Gece düzenlenen saldırıda Ürdün'ün kuzeydoğusundaki Tower 22 olarak bilinen bir ABD askeri üssü hedef alındı.

ABD Merkez Komutanlığı'na göre koalisyona destek vermeye odaklanan üste yaklaşık 350 ABD kuvveti görev yapıyor. Milislerin insansız hava aracı, bir Amerikan insansız hava aracı görevden üsse dönerken saldırı yaptı.

ABD'nin kendi İHA'sı zafiyet yarattı

Yetkililer, ABD'nin kendi insansız hava aracının düşürülmesini önlemek için üssün hava savunma otomatik yanıt sistemini geçici olarak kapatıldığını söyledi. Ancak bu karar nedeniyle hala uyudukları bildirilen askerler için herhangi bir uyarı yapılmadı. Geçtiğimiz aylarda Orta Doğu'daki birçok ABD üssü İran tarafından eğitilen, finanse edilen ve donatılan milisler tarafından saldırıya uğradı.

Başkan Biden'ın saldırıya karşılık vermek için İran'ın müttefiki olan üslere ve komutanlara yönelik misilleme saldırıları da dahil olmak üzere bir dizi seçeneği bulunuyor.

ABD, İran Devrim Muhafızları'nın Irak ya da Suriye'deki üst düzey komutanlarını da hedef alabilir, ancak böyle bir hamle çatışmanın tırmanması olarak görülebilir.