22 Eylül 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 22.09.2026 21:55 | Son Güncelleme: 22.09.2026 23:06

Üç saatlik görüşmeyi Trump duyurdu: ABD'li yetkililer İran heyetiyle bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li yetkililerin New York'ta İran heyeti temsilcileriyle yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptıklarını açıkladı. İran devlet televizyonu da Dışişleri Bakanı Arakçi'nin Trump'ın özel temsilcileri Kushner ve Witkoff'la bir araya geldiğini doğruladı
Üç saatlik görüşmeyi Trump duyurdu: ABD'li yetkililer İran heyetiyle bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu görüşmeleri için New York'ta bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinde İran gündemini değerlendirdi. Trump, bir soru üzerine, ABD'li yetkililerin İran heyetinden bazı isimlerle bugün bir araya geldiğini söyledi.

"Görüşme çok iyi geçti"

ABD Başkanı, "Yaklaşık üç saat süren bir görüşme oldu. Çok iyi geçti. Bir saat kadar önce sona erdi" dedi. İran'ın neden anlaşma yapmak istemediğini anlamadığını belirten Trump, "Tahran'la ya bir anlaşma yapacakları ya da bu ülkeyi yok edecekleri" şeklindeki söylemini yineledi.

İran devlet televizyonu: Arakçi, Tahran'ın şartlarını iletti

İran devlet televizyonu, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için geldiği New York’ta ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner ile görüştüğünü doğruladı. "ABD’li yetkililerin ısrarlı talebi üzerine" gerçekleştiği belirtilen görüşmede Arakçi'nin İran’ın Hürmüz Boğazı’nın açılması için şartlarını ABD’ye ilettiği belirtildi.

İran’ın sunduğu şartlar arasında, ABD’nin uyguladığı deniz ablukasının hemen kaldırılması, İran’a ait tüm dondurulmuş varlıkların serbest bırakılması ve "direniş cephesinin" bulunduğu tüm alanlarda savaşın sonlandırılması yer aldı. New York’taki bu toplantı, Tahran ile Washington arasında haziranda imzalanan mutabakatın ardından yeniden başlayan çatışmalardan sonra iki ülke arasındaki ilk üst düzey yüz yüze görüşme oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "(3 Kasım'daki) Seçimlerden hemen sonra (İran'la) bir anlaşmaya varacağımıza inanıyorum çünkü onların bunu yapmaması mantıklı değil" demişti. İran'ın, kendisinin seçimlerden nasıl bir sonuçla çıkacağını beklediğini öne süren Trump, seçimlere kendisinin girmediğini, sadece Cumhuriyetçi Parti'nin yarışacağını ifade etmişti. Ya İran'la anlaşma yapma ya da İran'ı "yok etme" konusunda bir karar verme aşamasında olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, İran'la yaşadıkları krizin "öyle ya da böyle" çözülmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Kaynak: AA