Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Kırım Köprüsü'ne Ukrayna güçleri tarafından insansız deniz araçlarıyla saldırı yapıldığını ve bunun "terör saldırısı" olduğunu duyurdu. Komiteden yapılan yazılı açıklamada, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırının yerel saatle gece 03.05’te gerçekleştiği aktarıldı. Saldırının, Ukrayna özel servis güçleri tarafından yapıldığı kaydedilen açıklamada, saldırı için 2 adet insansız deniz aracının kullanıldığı belirtildi.
The Crimean Bridge has likely been bombed and one span of the bridge has collapsed according to videos. Two missile strikes were reported
— Ukraine Battle Map (@ukraine_map) July 17, 2023
It's 2nd time the Kerch Bridge has been attacked and damaged during the war. A Storm Shadow strike is a possibility. More updates will follow pic.twitter.com/iv5GubMpxI
Açıklamada, saldırının terör saldırısı olarak nitelendirildiği vurgulanarak, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı kaydedildi. 2 kişinin hayatını kaybettiği, bir çocuğun yaralandığı belirtilen açıklamada, saldırı sonucunda köprünün otoyol kısmının hasar gördüğü ifade edildi.
Ukrayna basını, dün gece Kırım Köprüsü'ne yönelik saldırının Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini yazdı.
Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, “Kiev’deki terörist rejim, bu gece yeni bir suç işledi, Kırım Köprüsü'ne saldırdı” ifadesini kullandı. Konstantinov, köprüdeki otomobil geçidini sivillerin kullandığını, demir yolu hattının ise hasar görmediğini kaydetti.
Explosions on Crimean Bridge. Russian installed authorities call it “emergency incident”. Traffic on the bridge stopped. pic.twitter.com/fADxMBbaYp
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) July 17, 2023
Rus basınındaki haberlerde, Kırım Köprüsü’ne yapılan saldırıda otomobil yolunun hasar gördüğü ancak köprünün ayaklarında bir sorun olmadığı aktarıldı. Kırım kaynaklı bazı sosyal medya hesaplarında da hasar gören köprünün görüntüleri yayınlandı. Yerel yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, durdurulan tren seferleri yeniden başlatıldı. Geçişlere kapatılan karayolunu kullanmak isteyenlere alternatif yol bulmaları önerildi.
Acil bir durumun yaşandığı açıklanmıştı
Sabaha karşı Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’ın Sözde Valisi Sergey Aksenov, Kırım Köprüsü'nde detaylarına yer verilmeyen acil bir durumun yaşandığını, bu nedenle köprünün araç trafiğine kapatıldığını belirtmişti.
Rus Dışişleri Bakanlığından tepki
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıyı Ukrayna’nın gerçekleştirdiğini açıkladı. Zaharova, paylaşımında, “Kiev rejimi, teröristtir ve uluslararası bir organize suç örgütünün tüm özelliklerini taşır. Kararlar, Amerikan ve İngiliz istihbaratları ve politikacılarının katılımıyla Ukraynalı yetkililer ve ordu tarafından alınmaktadır. Terörist devlet yapılanmasının başında ABD ve İngiltere var” ifadelerine yer verdi.
Kırım Köprüsü'nün tarihi
Eski Sovyetler Birliği'nde İkinci Dünya Savaşı döneminde Kerç Boğazı üzerinde 1944'te inşa edilen köprü 1945'te Azak Denizi'nden hareket eden buzulların çarpması nedeniyle yıkıldı.
Ukrayna'nın geçen ekim ayında köprüye düzenlediği saldırı savaşı gidişatındaki önemli dönüm noktalarından biri olmuştu.
1954'te Kerç Boğazı üzerinden feribot geçişi sağlansa da burada yeni bir köprünün inşa konusu, zaman zaman gündeme geldi. Kırım Yarımadası'nı 2014'te yasa dışı ilhak eden Rusya, yarımadayı kendi topraklarına 2015-2018 yıllarda Kerç Köprüsü'nü inşa ederek bağladı.
3 milyar 600 milyon dolara mal oldu
Rusya'nın Krasnodar bölgesi ile Kırım arasında bulunan ve 595 ayak üzerinde inşa edilen köprü, 4 şeritli otoyol ile demir yolundan oluşuyor. Günde 40 bin araç ve 47 çift trenin geçebileceği kapasiteye sahip olan Kerç Köprüsü'nün, 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğu ve en az 100 yıl hizmette olabileceği belirtiliyor. Uzunluğu 19 kilometre olan köprünün, Avrupa'nın en uzun köprüsü olduğu ifade ediliyor. Kırım köprüsü, Rusya'ya yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolara (yaklaşık 228 milyar ruble) mal oldu.
Stratejik önemi
Putin tarafından 2018’de resmi açılışı yapılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması nedeniyle Rusya için stratejik öneme sahip. Diğer yandan, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya açtığı savaşta Kırım Yarımadası'nı asker ve silah sevkiyatında etkin bir şekilde kullanması, köprünün lojistik önemini de ortaya koyuyor. Kerç Köprüsü, savaş için gerekli yakıt ve askeri teçhizatın demir yoluyla Ukrayna'daki cephelere ulaştırılmasını sağlıyor.