08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 21:09 | Son Güncelleme: 25.07.2024 21:25

Ukrayna Tesla araçları parçalıyor, içindeki bataryadan şarj istasyonları kuruyor

Otomotiv devi Tesla'nın araçları Ukrayna'da bir süredir bambaşka bir amaçla kullanılıyor. Ukrayna'da oto tamircileri Tesla araçlardaki bataryaları sökerek elektrik arzının büyük bir problem olduğu Ukrayna'da şarj istasyonları oluşturuyor ve böylece evlere elektrik sağlanıyor
Ukrayna Tesla araçları parçalıyor, içindeki bataryadan şarj istasyonları kuruyor

Rusya'nın başlattığı savaş, Ukrayna'nın üretim kapasitesinin önemli bir kısmının ele geçirilmesine ya da yok edilmesine yol açtı. Rus işgalinden önce Ukrayna yaklaşık 55 GW elektrik üretebiliyordu. Şimdi bu kapasite 20 GW'ın altına düşmüş durumda.

Sonuç olarak, Ukrayna elektrik şebekesi uzun süreli kesintilere yol açan bir güç krizi yaşıyor. Bu durum şarj istasyonları, jeneratörler ve diğer olası yedek güç sistemleri için büyük bir talep yarattı. Ancak mevcut sistemler yeterli gelmemeye başlayınca bu kez devreye elektrikli araçlar girdi. Financial Times'ın haberine göre Ukraynalılar eski, bozuk elektrikli arabaları sökerek bataryalarını evlere ve küçük işletmelere güç sağlamak için kullanmaya başladı.

30 yaşındaki bir oto tamircisi yıllardır ABD'de müzayedelerden hurda Tesla araçlar satın alıyor ve bunları Ukrayna'ya ithal ederek tamircilerinin arabaları restore edip yeniden satmasını sağlıyordu. En azından bugüne kadar bu şekilde hareket ediyordu. Ancak savaş sonrası işin rengi değişti ve bugün araçları sökerek bataryalarını çıkarıyor ve kalan parçaları başka araçları tamir etmek için kullanıyorlar. Elektrikçilerin Tesla'nın çalışan bataryalarını birkaç pil sistemine - örneğin ev yapımı şarj istasyonlarına - ayırmak gibi tehlikeli bir işi yapabildikleri de ortaya çıktı.

Her ay en az bir araç sökülmek üzere atölyeye geliyor. Oto tamircisi, bu şekilde ürettiği bataryaların bir kısmını ekstra ücret almadan orduya satıyor, ancak müşterilerinin çoğu sivillerden oluşuyor.

Geçtiğimiz 2 ay içinde talep bugün katbekat arttı ve işin daha da kötüsü kış yaklaşırken talebin artmaya devam etmesi kuvvetle muhtemel.