08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2024 11:09 | Son Güncelleme: 18.02.2024 13:20

Ukrayna’ya yapay zekalı İHA desteği: Rus hedeflerini yok edecek

Ukrayna’nın Rus hedeflerini aşmasına yeni teknolojiler yardım edebilir. Bloomberg, Scholz’un AB müttefiklerine Ukrayna yardımını artırma çağrısında bulunmasıyla birlikte yapay zekalı dron silahları gündemde olduğunu yazdı
Ukrayna’ya yapay zekalı İHA desteği: Rus hedeflerini yok edecek

İngiltere, Ukrayna'ya Rus hedeflerini aynı anda vurabilecek binlerce yapay zeka özellikli insansız hava aracı sağlamak için ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerle birlikte çalışıyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre teknolojiyi geliştiren Batılı askeri planlamacılar, Ukrayna'nın İHA’larla belirli Rus mevzilerini yok edebilir. Bu İHA’lar aylar içinde Ukrayna’ya gönderilebilir ancak bu süre uzayabilir.

Rusya-Ukrayna savaşının geleceğini şekillendirebilecek yeni teknolojilerin geliştirilmesi için küresel bir yarış sürüyor. Rusya, işgali desteklemek için kendi yerli savaş uçağı üretimini artırıyor ve müttefiki İran'dan önemli miktarda malzeme aldı.

Rus gemisi için deniz dronu kullandı

Ukrayna'nın müttefiklerinden oluşan bir koalisyon, ülkeye bir yıl içinde 1 milyon insansız hava aracı teslim etme sözü verdi ve ordu, geçen hafta Karadeniz'de bir Rusya savaş gemisini imha etmek için deniz dronu kullandığını açıkladı. Ocak ayında Beyaz Saray yetkilileri, Rusya'nın işgaliyle mücadelede Ukrayna'ya yardımcı olabilecek yenilikçi savaş alanı teknolojilerini tartışmak üzere savunma şirketleriyle bir araya geldi.

Savaşta İHA’lara odaklanılması Ukrayna’nın silah kıtlığı yaşadığı bir döneme denk geliyor. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada Rusya'nın zaferinin siyasi ve mali boyutuna değinerek Avrupalı müttefiklere Ukrayna'ya askeri yardımı artırmaları baskısı yaptı.

İnsana gerek duymadan hedefleri yok edecek

Bloomberg’e konuşan kaynaklardan biri, yeni dron silahlarının mermi ihtiyacının yerini almasa da bu eksikliği hafifleteceğini söyledi. Kaynak ayrıca yapay zeka destekli dronların büyük filolar halinde konuşlandırılacağını ve her birinin bir operatör tarafından kontrol edilmesine gerek kalmadan düşman mevzilerini hedef almak için birbirleriyle iletişim kuracağını söyledi.

NATO'nun askeri komitesi başkanı Amiral Rob Bauer, Bloomberg'e Ukrayna'nın insansız hava araçlarını yapay zekayla birlikte kullanmasının Ruslara karşı topçu ateşinden daha başarılı olabileceğini söyledi.