26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 31.12.2022 22:02 | Son Güncelleme: 01.01.2023 00:04

Ülkelerin sıra dışı yılbaşı gelenekleri

2022’ye veda ederken her ülke kendi geleneklerine göre yeni yılı karşılıyor. Fakat kültürler ne kadar farklı olursa olsun gelecekten beklenen şeyler çoğunlukla aynı. İşte ülkelerin birbirinden sıra dışı yılbaşı gelenekleri…
Ülkelerin sıra dışı yılbaşı gelenekleri - Resim: 1

İspanya- 12 üzüm yemek

İspanya'da bir yeni yıl geleneğinde, gelecek yılda şans ve bereket getirdiği inancıyla 31 Aralık gece yarısında her ayı temsilen 12 üzüm yenir. Üzümlerin tadı yılın neler getireceği konusunda tahmin yürütülmesini sağlar. Las doce uvas de la suerte (12 şanslı üzüm) geleneğinin 1909 yılında bir İspanya’da ortaya çıktığı biliniyor.

Ülkelerin sıra dışı yılbaşı gelenekleri - Resim: 2

Danimarka- Tabak çanak kırma

Bir Danimarka geleneğine göre, insanlar komşularının kapılarına tabak çanak vurarak ve onları kırarak gelecek yıl için şans dilerler. Tüm yıl boyunca kullanılmayan tabaklar biriktirilir ve 31 Aralık'ta hepsi arkadaşların ve ailenin kapısına fırlatılır. Kırılan porselen yığını ne kadar büyük olursa, yeni yıl o kadar çok arkadaşa şansa sahip olunacağına inanılır.

Ülkelerin sıra dışı yılbaşı gelenekleri - Resim: 3

İrlanda- Yastık altı ökse otu ve duvara ekmek vurma

İrlanda'daki bekar kadınlar bazen yastıklarının altına ökse otu (Avrupa mitolojisinde doğurganlıkla ilişkilendirilen bir meyve) koyarlar. Ayrıca ökse otu sayesinde gelecekteki eşlerini hayal edeceklerine inanırlar. Daha sonra ertesi gün, yıl boyunca aşkı cezbetmesi umuduyla ateşte yakarlar. Bir başka gelenek de kötü şansı ve kötü ruhları kovmak için duvarlara ve kapılara ekmek vurmaktır.

Ülkelerin sıra dışı yılbaşı gelenekleri - Resim: 4

Arjantin: Fasulye yemek
 
İspanyolların yılbaşı gecesi üzüm yemesi gibi Arjantinliler de fasulye taneleri yiyorlar. Bunun kariyerlerine olumlu etki edeceğini ve yükseleceklerini düşünüyorlar.