16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 11:15 | Son Güncelleme: 03.03.2024 13:07

Wall Street Journal yazdı: Mali durumu dışında her şey Trump'ın istediği gibi gidiyor

ABD seçimleri için adaylık yarışını önde götüren Donald Trump, son günlerde siyasi ve hukuki kazanımlar elde etti. Ancak bu şansına rağmen aldığı bazı para cezaları nedeniyle eski Başkan, nakit sıkıntısı yaşıyor
Wall Street Journal yazdı: Mali durumu dışında her şey Trump'ın istediği gibi gidiyor

Nikki Haley'den Jack Smith'e ve Mitch McConnell'a kadar Cumhuriyetçi rakipleri gerileme yaşarken ya da çekilirken Donald Trump son zamanlarda siyasi ve hukuki zaferler kazanarak iyi bir dönem geçiriyor. Yine de New York'taki sivil dolandırıcılık davasındaki tek büyük kaybı ona pahalıya mal olabilir. ABD eski başkanı geçen hafta, Yüksek Mahkeme'nin dokunulmazlık talebini değerlendirmeyi kabul etmesiyle, 2020 seçimlerini geçersiz kılmayı planladığı iddiasıyla kendisine karşı açılan federal davada gecikme yaşanmasını bekliyor, bu da özel danışman Smith'in hızlı bir yargılama umutlarına bir darbe oldu. Benzer bir Georgia davası, Fulton Bölge Savcısı Fani Willis'in üst düzey yardımcısıyla yaşadığı ilişki nedeniyle darbe aldı.

Cuma günü gerçekleşen Trump'ın gizli belgeleri kullanmasıyla ilgili ayrı bir davada da Florida'lı yargıcın erteleme karar vermek üzere olduğunu düşündürdü. Trump duruşmaya katıldı, avukatlarının arasında ellerini kavuşturmuş bir şekilde oturdu ve zaman zaman gülümsedi. Trump, Cumhuriyetçi başkan adaylığını resmen garantilemenin eşiğinde ve gelecek hafta Süper Salı'da rakibi Haley'in zaten çok az olan umutlarını azaltacak şekilde büyük bir delege desteğinin kendisine yönelmesi bekleniyor. Yeni anketler Trump'ın Başkan Biden'ı geride bıraktığını gösteriyor ve Trump geçtiğimiz hafta Biden ile birlikte ABD-Meksika sınırına yaptığı ziyaretlerde göçmenlik konusundaki avantajını kullandı.

Trump'ın GOP üzerindeki hakimiyeti zaten açık. Uzun süredir Senato Cumhuriyetçi lideri ve tam bir Trump eleştirmeni olan McConnell, Ukrayna'ya yardım da dahil olmak üzere konularda daha fazla meslektaşının eski başkanın yanında yer alması nedeniyle Kasım ayında görevini bırakacağını söyledi. Trump, Cumhuriyetçi Ulusal Komite'yi kontrol altına almak için harekete geçti bile; müttefiki Michael Whatley ve gelini Lara Trump'ın komitenin en üst düzey iki yöneticisi olması bekleniyor.

Emlak imparatorluğunun bir kısmını satması gerekebilir

Uzun süredir Trump'ın danışmanlığını yapan David Urban, "Ne kadar uğraşırlarsa, seçilme olasılığı o kadar artıyor" dedi. New York'ta aleyhine verilen dolandırıcılık kararını yerine getirmek için yüz milyonlarca dolar bulması gereken Trump'ın bu iyi şansı, servetine yönelik ölümcül bir tehditle gölgelendi. Bunu yapmak için emlak imparatorluğunun bir kısmını satmak zorunda kalabilir. Çarşamba günü bir yargıç davadaki 355 milyon dolarlık cezanın şimdilik durdurulması talebini reddetti.

Bu acı sadece finansal değil aynı zamanda sembolik bir acı ve Trump'ın iş insanı imajı zedeliyor. New York'taki davaya diğerlerinden çok daha fazla duygusal yatırım yapan Trump, sonuca ve siyasi motivasyonlu bir kovuşturma olarak gördüğü davaya duyduğu öfkeyi sürekli dile getirdi. Trump ayrıca yazar E. Jean Carroll ile ilgili bir hakaret davası nedeniyle de hayal kırıklığına uğradı ve ağır darbe aldı. Ocak ayında federal bir jüri 83 milyon dolardan fazla tazminat ödemesine karar verdi. 

"Kazanmaya odaklanmış durumda"

Bu arada Çarşamba günkü Yüksek Mahkeme hamlesi, Trump'ın dokunulmazlık talebine ilişkin bir karar değildi ancak ona değerli bir zaman kazandırabilir ve karşı karşıya olduğu diğer davalardaki genel bir geciktirme taktiği stratejisine uyabilir. Seçimlere müdahale davası bu yılın sonlarına ertelense bile, bu Trump'ın avantajına olabilir. Trump'ın 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na yapılan saldırıdaki rolüne ilişkin Temsilciler Meclisi'ndeki azil sürecini yöneten Temsilci Jamie Raskin, "Donald Trump ilgi odağı olmak için can atıyor ve kurban rolü oynamayı seviyor. Seçimlerden bir ya da iki ay önce onu yargılamak tam da onun senaryosunu oynamak anlamına gelebilir" dedi. 

Ancak Raskin, diğer yandan suçlamalardan ceza alması halinde Trump'a oy vermeyeceğini söyleyen önemli sayıda Cumhuriyetçi seçmen olduğunu gösteren kamuoyu yoklamaları olduğunu da ekledi. Trump'ın sözcüsü Karoline Leavitt ise, "Başkan Trump'a karşı Biden öncülüğünde yürütülen cadı avına ilişkin gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve Başkan Trump, Amerika'yı yeniden büyük yapmak için Kasım ayında kazanmaya odaklanmış durumda" ifadelerini kullandı.