14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2022 08:44 | Son Güncelleme: 21.11.2022 08:58

Washington Post: Rusya ile İran SİHA üretimi için anlaştı

Rusya’nın Ukrayna’da İran’a ait insansız hava araçları (İHA) kullandığına yönelik tartışmalar yeni bir boyuta taşındı. Rusya ile İran'ın ortaklaşa SİHA üretmek üzere anlaştığı iddia edildi
Washington Post: Rusya ile İran SİHA üretimi için anlaştı

Ukrayna savaşında Rusya'ya İHA satan İran yeni bir adım daha attı. Washington Post, Kremlin yönetiminin Tahran ile Rusya topraklarında insansız silahlı hava aracı (SİHA) üretme konusunda anlaşmaya vardığını yazdı. Batılı 3 istihbarat yetkilisine dayandırılan habere göre; iki ülkenin yetkilileri kasım başında İran'da yaptıkları bir toplantıda anlaşmaya son şeklini verdi. Hatta Rusya ve İran, kısa sürede üretime başlamak için tasarımları ve temel bileşenleri transfer etmek için harekete geçti.

Rusya-İran ittifakı derinleşiyor

Anlaşmanın hayata gerçekleşmesi halinde Moskova, Ukrayna'da bocalayan askeri harekatına ciddi anlamda güç katmakla kalmayacak İran ile ittifakını derinleştirmiş olacak. Moskova için bu anlaşma, dokuz aydır süren çatışmaların ardından yetersiz kalan hassas güdümlü mühimmat ihtiyacını karşılayabilir. Yetkililer anlaşmanın İran için de önemli ekonomik ve siyasi faydalar sağlayacağını söylüyor.

Yaptırımlara Rusya'da montaj formülü

Tahran kendisini Ukrayna savaşında tarafsız göstermeye çalışsa da, İran yapımı insansız hava araçlarının Ukrayna şehirleri üzerinde görülmesi Avrupa'dan yeni ekonomik yaptırım tehditlerini tetikledi. Yetkililer, İranlı liderlerin insansız hava araçlarının fiziksel olarak Rusya'da monte edilmesi halinde yeni yaptırımların önüne geçebileceklerine inanıyor olabileceklerini belirtiyor.

Olayları izleyen iki ülkenin güvenlik yetkililerine göre, İran-Rusya anlaşmasının ayrıntıları Kasım ayı başında yapılan ve Rus savunma sanayi müzakerecilerinden oluşan bir ekibin lojistik konular üzerinde çalışmak üzere Tahran'a gittiği toplantıda son halini aldı.