16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2024 14:11 | Son Güncelleme: 06.07.2024 14:19

WSJ anketi: Seçim Biden'ın liderlik referandumuna döndü

WSJ, Trump ve Biden arasındaki seçim yarışına dair yeni bir anket yayınladı. Ankete göre iktidar partisi Biden'ın Trump'la yarışmasından ziyade seçimlerin Başkan'ın liderliği konusunda bir referanduma dönüşmesine izin verdi
WSJ anketi: Seçim Biden'ın liderlik referandumuna döndü

Wall Street Journal, 29 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında 1,500 kayıtlı seçmenle yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, Başkan Biden'ın Donald Trump'ı yenmek için en iyi aday olduğu iddiası, iki temel kampanya görevini yerine getirememesi nedeniyle çöktü: Partisinin desteğini toplamak ve rakibinden daha iyi olmak. Partiyi birleştirmek her başkan adayı için 1 numaralı görevdir, ancak Biden, Trump ile yaptığı sert tartışmanın ardından yapılan son ankette Demokratların desteğini kaybediyor. Yeni ankette Biden, Demokratların %86'sının oyunu aldı. Şubatta bu sayı %93'tü. Cumhuriyetçilerin ise %93'ü Trump'ı destekleyeceğini söylüyor. Journal'ın şubat ayında yaptığı bir önceki ankette 2 puan önde olan Trump'ın yeni ankette Biden'a karşı 6 puanlık bir farkla, %48'e %42 ile önde olmasının bir nedeni de buydu.

WSJ'nin yeni anketi aynı zamanda analistlerin 'çok önemli' dedikleri görevi başaramadığını gösteriyor: Seçmenleri, seçimin kendi liderliği için bir referandumdan ziyade Trump'ın demokrasi ve ekonomi için bir tehlike olduğu konusunda ikna etmek.

Ankete katılan seçmenlerin üçte ikisi "otoriter" kelimesinin Trump'a çok yakıştığını söylerken, bu grubun üçte birinden fazlası yine de Trump'o destekleyeceğini söylüyor. %10'luk bir kesim de aday konusunda kararsız. Seçmenlerin yaklaşık yarısı Trump'ın seçilmesi halinde demokrasiye zarar vereceğini söylerken, çok az sayıda seçmen demokrasinin seçimlerde en önemli konu olduğunu belirtiyor.

Biden destekçileri kararsız kaldı

Biden kampanyasından bir anketör, Biden'ın kötü geçen CNN münazarasının ardından Başkan hakkında yeni şüpheleri olan Demokratların "durakladığını" söyledi. Anketör, bu Demokratların Trump'ı desteklemek yerine "kararsızlar" sütununa geçtiklerini vurgulayarak, bunun Trump'ın 2020 koalisyonunu birleştirme fırsatı varken ek destek alma yeteneğinin sınırlı olduğunu söyledi. Yeni anket Trump'ın 2020'deki destekçilerinin çok daha büyük bir kısmını (%95) kazandığını gösteriyor.

Biden'ın seçmenleri henüz tam olarak Trump'a kaymadı

Bazı Biden müttefikleri, Amerikalıların çoğunluğunun Donald Trump'a karşı çıktığını savunuyor. Onlara göre bu durum, Biden'ın izleyeceği en iyi yolun Trump'ın demokrasiye yönelttiğine inandıkları tehdidi büyütmek olduğunu gösteriyor. Başkan'ın diğer müttefikleri ise Biden'ın kendisini tamamen enflasyonu dizginlemeye adaması gerektiğini savunuyor. Tartışmada Biden, yönetiminin hastalar için yaptığı başarılı çalışmaları vurguladı. Bu argümanların her ikisi de Biden'ın Trump ile seçmenlerin şu ana kadar kabul etmediği bir karşıtlık kurmasını gerektiriyor. Seçmenler, Biden'ın yaşının mı yoksa Trump'ın davranışlarının mı daha büyük endişe kaynağı olduğu sorulduğunda eşit olarak ikiye bölünüyor. Bu da Biden'ın seçmenlerin odağını henüz doğrudan Trump'a kaydırmadığını gösteriyor.

Ankete göre her iki aday da seçmenleri önemsemiyor

Biden'ın seçmenleri daha iyi bir ekonomik yönetici olduğuna ikna ettiğine dair çok az işaret var. Seçmenlere adayın onları önemseyip önemsemediği sorulduğunda, %46'sı bu ifadenin her ikisi için de geçerli olduğunu söyleyerek Trump'a karşı bir üstünlük sağlamıyor. Biden'ın enflasyonla mücadelesini onaylamayanların sayısı, onaylayanların sayısından yüzde 28 puan daha fazla; bu oran şubat ayındaki ankette 23'tü.