18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.01.2024 11:31 | Son Güncelleme: 07.01.2024 16:30

WSJ yazdı: Savunma Bakanı yoğun bakımdaydı, Biden'a günlerce haber verilmedi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in yılbaşı günü hastaneye kaldırıldığının açıklanması tartışmalara neden oldu. Austin'in sağlık durumuna dair bilgilerin geç paylaşılması eleştirilirken yoğun bakıma alındığının gizlendiği ortaya çıktı. Ayrıca Başka Biden'a ilk üç gün haber verilmediği öne sürüldü
WSJ yazdı: Savunma Bakanı yoğun bakımdaydı, Biden'a günlerce haber verilmedi

ABD'li yetkililere göre Savunma Bakanı Lloyd Austin yılbaşı günü bir askeri hastaneye girdikten sonra yoğun bakım ünitesine alındı ve bu da Pentagon'un daha önce açıkladığından daha ciddi bir tıbbi durum olduğunu gösteriyor. 

Pentagon'dan cumartesi günü yapılan açıklamada, Pentagon şefinin Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'nde kaldığı ancak tüm görevlerine yeniden başladığı belirtildi. Pentagon cuma günü ilk kez Austin'in 1 Ocak'tan bu yana sadece elektif bir tıbbi prosedür olarak tanımladığı bir işlemin ardından ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle hastanede yattığını kabul etti.

Soru işaretleri yarattı

Austin'in durumuna dair yeterli bilginin açıklanmaması, Pentagon şefinin Kongre'yi ve Amerikan halkını sağlığı konusunda bilgilendirme sorumluluğuyla ilgili soruları gündeme getiriyor. ABD'nin Rusya, İran ve Çin'in meydan okumalarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde dünyanın en büyük ordusundan sorumlu olmasının yanı sıra, savunma bakanı başkanlık silsilesindeki altıncı kişi. 

Pentagon, Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks'in, Austin'in hastaneye kaldırılması sırasında, İran destekli savaşçıların ABD kuvvetlerine ve ticari gemilere yönelik saldırıları da dahil olmak üzere Orta Doğu'da yoğun bir hareketliliğin yaşandığı bir dönemde gerekirse kararları yürütme yetkisine sahip olduğunu söyledi.

Yardımcısı seyahatteydi

ABD öncülüğündeki koalisyon, çarşamba günü Husilere Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarını durdurmaları için ültimatom verdi. ABD'li yetkililer perşembe günü Bağdat'ta İran destekli bir savaşçıyı vurma kararının Austin'in hastaneye kaldırılmasından önce alındığını söyledi. Savunma yetkilileri, Hicks'in hafta boyunca Porto Riko'da önceden planlanmış kişisel seyahatte olduğunu söyledi. Bir savunma yetkilisi yaptığı açıklamada, bakan yardımcısının Porto Riko'da güvenli iletişim ile kaldığını ve Pentagon'un "günlük operasyonlarını izlediğini ve bazı rutin işleri yürüttüğünü" aktardı.

Pentagon, Austin'in durumunun niteliğini resmi olarak açıklamadı ya da 70 yaşındaki bakanın bu sürenin bir kısmında yoğun bakım ünitesinde olduğuna dair haberler hakkında yorum yapmadı. Pentagon sözcüsü Hava Kuvvetleri Tümgenerali Pat Ryder, "Bakan yileşiyor ve tüm görevlerine yeniden başladı. Elimize daha fazla bilgi geçtikçe bunları paylaşacağız" dedi. Austin'in ordunun yoğun bakım ünitesinde olduğunu ilk duyuran NBC News oldu. Geçmişte başkanın ve önceki savunma bakanları da dahil olmak üzere diğer kabine yetkililerinin hastaneye kaldırılmasıyla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılması alışılagelmiş bir durumdu.

"Bir hafta saklanması rezalet"

İki kongre yardımcısı, Pentagon'un Austin'in hastaneye kaldırıldığını cuma günü saat 17:00'ye kadar milletvekillerine bildirmediğini söyledi. Aynı gün Pentagon medyaya hastaneye yatışla ilgili kısa bir açıklama yaptı ve Austin'in o gün tüm görevlerine devam edeceği beklentisini dile getirdi. Beyaz Saray yetkilileri Austin'in durumundan ne zaman haberdar olduklarını söylemeyi reddederek iç yazışmaları tartışmadıklarını belirttiler. Savunma Bakanlığı ile ilgili haber yapan gazetecilerin kaygı ve çıkarlarını temsil eden Pentagon Basın Birliği, cuma günü Pentagon'un üst düzey sözcüsüne gönderdiği mektupta, bilgilerin yaklaşık bir hafta süreyle saklanmasını rezalet olarak nitelendirdi.

Grup mektubunda "Bu durum, üst düzey yetkililerin tıbbi prosedürlerden geçtiği ya da geçici olarak iş göremez hale geldiği durumlarda diğer federal departmanlar tarafından alışılagelmiş normal açıklama standartlarının çok altında kalıyor" ifadelerine yer verdi. 

Üç sonra haber verildi

Üç ABD'li yetkili, Pentagon'un Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey yetkililere Austin'in hastaneye kaldırıldığını üç gün boyunca bildirmediğini söyledi. Diğer iki ABD'li yetkili, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve diğer üst düzey Beyaz Saray yardımcılarının, Savunma Bakanlığı 4 Ocak'ta haber gönderene kadar Austin'in 1 Ocak'ta hastaneye kaldırıldığını bilmediklerini söyledi. Sullivan, Savunma Bakanlığı'nın perşembe günkü bildiriminden kısa bir süre sonra Biden'ı bilgilendirdi.

Yetkililer Austin'in Sullivan'ın brifinginden önce Biden'a özel olarak bilgi aktarmış olma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Yetkililerden biri, "Jake bilmiyorsa Başkan'ın bilmesine imkan yok. Jake değilse Austin'in durumunu ona kim söylemiş olabilir? Ve eğer biri başkana söylediyse, ilk arayacağı kişi Jake olurdu" ifadelerini kullandı.