14 Temmuz 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 16.01.2025 14:35 | Son Güncelleme: 16.01.2025 14:38

Yasağın yürürlüğe girmesine günler kaldı: Trump, TikTok'u kurtarmanın yollarını arıyor

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, göreve başlamasına günler kala bu hafta sonu ülke genelinde yasaklanması ihtimali bulunan Çin merkezli TikTok'u kurtarmak için çözüm yolları arıyor. Washington Post, Trump'ın yasanın yürürlüğe girmesini erteleyen kararname çıkarmayı değerlendirdiğini aktardı
Yasağın yürürlüğe girmesine günler kaldı: Trump, TikTok'u kurtarmanın yollarını arıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD’de milyonlarca kişinin kullandığı TikTok’un yasaklanması beklenirken seçilen başkan Donald Trump, göreve başladığında TikTok yasağı veya satışını içeren yasanın uygulanmasını 60 ila 90 gün süreyle askıya alacak bir başkanlık kararnamesi çıkarmayı değerlendiriyor.
 
Washington Post’un aktardığı habere göre, Trump’ın hamlesi ABD’ye TikTok’un satılması ya da alternatif bir çözüm üzerinde müzakere etmek için zaman kazandırmayı amaçlasa da hukuki açıdan tartışmalı olarak görülüyor.
 
Çin merkezli TikTok’un Pazar günü ABD genelinde yasaklanması planırken iki kaynağın aktardığına göre, Trump geçen yıl Kongre tarafından iki partinin desteğiyle kabul edilen yasayı geçersiz kılabilecek bir kararnameyi değerlendiriyor.
 
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına aday gösterdiği Mike Waltz da Trump'ın, yasaklanması tartışılan TikTok'u ve kullanıcılarının verilerini korumak için çözüm aradığını söyledi.
 
TikTok'u "birçok ABD'linin kullandığı harika bir platform" olarak tanımlayan Waltz, mahkemenin düzenlemeyi destekleyen bir karar alması durumunda dahi Trump'ın hem kullanıcıların verilerinin güvenliğini sağlayacak hem de platformu koruyacak bir çözüm için çalıştığını aktardı.
 
Waltz, kullanıcı verilerinin korunmasının Trump için öncelik olduğunu belirterek "ABD hükümetinin, tüm verilerini ve şifrelerini görmesini istemeyen insanlar var. Biz de Çin hükümetinin, onların tüm verilerini ve şifrelerini görmesini kesinlikle istemiyoruz." dedi.

TikTok'un Trump'ın seçim kampanyasında "harika bir araç" olarak kullanıldığını ifade eden Waltz, uygulamaya övgüde bulundu.

ABD'de TikTok'un yasaklanmasını mümkün kılan yasal düzenleme

ABD yönetimi 2024'te, ABD'li kullanıcıların bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçladığı TikTok'un ya ABD'li bir firmaya satılması ya da yasaklanmasının öngörüldüğü bir adım atmış, bu bağlamda martta Kongrede kabul edilen yasa tasarısı, nisanda da Senatodan geçerek ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı.

Biden yönetimi, TikTok'a 19 Ocak 2025'e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre vermiş, aksi takdirde firmanın ABD'de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirmişti.
ABD'de 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok firması da bu yasanın ABD Anayasası'nın 1. maddesindeki ifade özgürlüğüne ve ABD'nin "açık internet" politikasına aykırı olduğunu savunarak iptali için Temyiz Mahkemesine başvurmuştu.

TikTok başvurusunda ayrıca, ABDyönetiminin tanıdığı sürenin çok kısa olduğu, bu süre zarfında platformun ByteDance ile ilişkisinin sona erdirilmesinin teknik ve pratik anlamda mümkün olmadığını savunmuştu.

Temyiz Mahkemesi ise TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştı.
Öte yandan Donald Trump, seçim kampanyasında, görevi devralacağı 20 Ocak 2025'ten bir gün önce yürürlüğe girecek yasaya karşı çıkmıştı.