29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.04.2023 10:09 | Son Güncelleme: 11.04.2023 10:26

Yeni Zelanda kabinesi ilk kez cinsiyet eşitliğine ulaştı

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, yeni bir kadın bakanla birlikte kabinede cinsiyet eşitliğinin yarı yarıya sağlandığını açıkladı. Kabine dışındaki bakanlar da dahil olmak üzere, artık ülke yönetiminde erkeklerden daha fazla kadın var
Başbakan Chris Hipkins ve Yardımcısı Carmel Sepuloni, 25 Ocak 2023 (Fotoğraf: Hagen Hopkins/Getty Images)
Başbakan Chris Hipkins ve Yardımcısı Carmel Sepuloni, 25 Ocak 2023 (Fotoğraf: Hagen Hopkins/Getty Images)

Yeni Zelanda tarihinde ilk kez hükümet kabinesinde cinsiyet eşitliğine ulaştı. Ülke 2020 yılında eski başbakan Jacinda Ardern yönetiminde kadın, Māori ve LBGTQ+ üye sayılarını önemli ölçüde arttırarak şimdiye kadarki en çeşitliliğe sahip parlamentosunu seçmişti. Şimdi de en önemli politika, yasama ve harcama kararlarından sorumlu üst düzey bakanlar kurulu olan kabinenin karar alma masasında cinsiyet eşitliği sağlandı.

"Yarı yarıya temsile ulaştık"

Başbakan Chris Hipkins Pazartesi günü öğleden sonra yaptığı açıklamada kabinede yapılan son değişiklikle milletvekili Willow-Jean Prime'ın koruma bakanı olarak kabineye gireceğini, yani kadın ve erkeklerin yarı yarıya eşitlendiğini duyurdu. Hipkins, "Bu, nüfusu daha yakından temsil ettiğimiz anlamına geliyor. Bence bu başarılması gereken bir dönüm noktası. Bu parlamento döneminde parlamentoda 50/50 temsile ulaştık, bence bu çok hoş bir şey ve şimdi Kabine masasında da buna sahibiz" ifadelerini kullandı.

"Yürütmede erkeklerden daha fazla kadın var"

Hipkins, kabine dışındaki bakanlar da dahil olmak üzere, Yeni Zelanda'nın yürütme organında artık erkeklerden daha fazla kadın olduğunu söyledi. 2020 genel seçimlerinde oldukça çeşitlilik gösteren bir yürütme iktidara geldi. Yeni Zelanda'nın 2020'de seçilen parlamentosunun üyelerinin yaklaşık yüzde 10'u kendini LGBTQ+ olarak tanımlıyor. 

Bunlar arasında maliye bakanı Grant Robertson gibi önde gelen liderler de bulunuyor. Seçim zamanında 120 sandalyeli mecliste 25 Māori milletvekili bulunuyordu, bu da mecliste yüzde 20'den fazla temsil anlamına gelirken, yüzde 9 Pasifika ve aralarında Çin, Eritre, Hindistan, İran, Kore, Maldiv, Meksika ve Sri Lanka kökenli milletvekillerinin de bulunduğu diğer etnik kökenlerden yüzde 9 milletvekili bulunuyordu. 

Northland Milletvekili Prime aynı zamanda gençlik bakanı, sağlık bakanı yardımcısı ve sanat ve kültür bakanı olarak da görev yapıyor. Hipkins, cinsiyet eşitliğini görmekten memnuniyet duyduğunu ancak bunun Prime'ın seçiminde belirleyici bir faktör olmadığını söyledi. Hipkins, "Kabine masasında çok aktif bir katılımcı olacağından eminim" dedi.