05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2022 10:32 | Son Güncelleme: 27.07.2022 10:52

Yeni Zelanda’dan dumansız bir nesil için dünyada ilk olacak yasalar

Yeni Zelanda, Sağlık Bakanı Yardımcısı parlamentoda dünyada bir ilk olacak sigara düzenlemesini tanıttı. 2023'te yürürlüğe girmesi beklenen yasada nikotin oranının azaltılmasından sigaranın marketlerde satışının engellenmesine kadar çeşitli önlemler yer alıyor
Yeni Zelanda’dan dumansız bir nesil için dünyada ilk olacak yasalar

Yeni Zelanda, sigara şirketlerinin "iğrenç ve tuhaf" hakimiyetini kırma sözü vererek, gelecek neslin yasal olarak sigara satın almasını engelleyecek, dünyada bir ilk olacak yeni yasalarını tanıttı. Salı günü hükümetin tanıttığı yeni düzenlemeler içinde gençlerin asla yasal olarak sigara satın alamaması için sürekli artan bir satın alma yaşı bulunuyor. 

Yeni Zelanda'da geçen yıl yapılan açıklamaya göre 2008 yılı ve sonrasında doğan kişilere hayatları boyunca sigara satışı yasaklanacak. Her yıl yasak listesine yeni bir yaş grubu eklenecek

Parlamentoda tartışılan yeni önlemler dünyada bir ilk olarak kabul ediliyor. Değişen sigara içme yaşının yanı sıra, sigaralardaki nikotini önemli ölçüde azaltılacak ve yalnızca özel tütün mağazalarında satılacaklar. 

"Sandviç satışı için daha fazla düzenlememiz var"

Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verrall, “Onlarca yıldır tütün şirketlerinin ölümcül ürünlerinin giderek daha fazla bağımlılık yaparak pazar paylarını korumalarına izin verdik.  Bu iğrenç ve tuhaf. Bu ülkede sandviç satışının güvenliği konusunda sigaradan çok daha fazla düzenlememiz var. Bu tasarıyı getirirken önceliğimiz değerli olanı korumaktır: halkımızı, ailelerimizi ve topluluklarımızı” dedi. 

2023'te yürürlüğe girecek

Tasarı henüz ilk okuma aşamasında. Milletvekillerinin, uzmanların ve kamu görüşlerinin alındığı yasama sürecinin bir sonraki aşaması olan seçim komitesine geçmek için partilerin desteğine de sahip. Yasanın 2023'te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni düzenleme yalnızca tütün ürünlerini hedefliyor, elektronik sigara yasal olmaya devam edecek.

"İlk olacağı için sonuçları belirsiz"

Muhalefet Ulusal Milletvekili Matt Doocey, partinin bu aşamada tasarıyı destekleyeceğini, ancak deneysel olduğu için endişelerinin olduğunu söyledi. Doocey, “Göz önünde bulundurulan önlemlerin çoğu henüz uluslararası düzeyde geniş çapta uygulanmadı ve bazı durumlarda Yeni Zelanda bunları uygulayan dünyada ilk olacak. Dünyada ilk olmasıyla bir problemim yok ancak daha önce test edilmemiş olması sonuçlarda önemli bir belirsizlik olduğu anlamına geliyor” diye konuştu. 

Yeşiller Partisi de tasarının seçim komitesine geçişini destekledi, ancak endüstriyi yeraltına iten cezai yasaklarla ilgili endişelerini dile getirdi. Milletvekili Chlöe Swarbrick, “Yeşiller'in yeni bir tür cezai yasaklama konusunda ciddi endişeleri var” dedi. Swarbick ayrıca nikotinsizleştirmeyle ilgili endişelerini dile getirdi: Anladığım kadarıyla, herhangi bir yerde denenmedi ve bu nedenle ciddi, sağlam bir şekilde ele alınması gerekecek. Liberter Yasası partisi, ilk okumada tasarıya karşı çıkan tek partiydi.

(Kaynak: The Guardian)