14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 10:04 | Son Güncelleme: 29.01.2024 10:14

Zayıf karşılık Biden'ın başkanlığına mâl olacak

Dün Ürdün'de ABD tesisine gerçekleşen saldırının yankıları sürüyor. Saldırının eninde sonunda gerçekleşeceğini belirten WSJ, Biden'ın vereceği karşılığın zayıf olması takdirde koltuğuna mâl olacağını yazdı
Zayıf karşılık Biden'ın başkanlığına mâl olacak

Wall Street Journal, ABD Başkanı Biden daha önce Orta Doğu’daki grupların füze ya da İHA ile ABD savunma sistemini atlatıp askerlerini öldürebileceği konusunda defalarca uyarılarda bulunduğunu yazdı. Dün Ürdün’de Suriye sınırına yakın alanda gerçekleşen ABD üssü saldırısı da tam olarak Biden’ın öngördüğü şekilde oldu. Üç askerin ölmesi ve en az 34'ünün yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıdaki asıl soru Biden'ın şimdi ne yapacağıydı.

"Biden'ın açıklaması yetersiz"

Saldırı sonrasında Biden yaptığı açıklamanın yetersiz ve çileden çıkarıcı olduğunu yazan WSJ, yaşanan kayıpların Biden’ın politika tercihlerinin bir sonucu olduğunu yazdı. Gazeteye göre Biden, ekim ayından bu yana İran'ın Orta Doğu'daki ABD güçlerine yönelik 150'den fazla saldırısına göz yumdu.

Başkan, ABD askerlerinin travmatik beyin yaralanmalarına maruz kalmasından sonra bile rotasını değiştirmeyi reddetti. Irak'ta Noel günü düzenlenen saldırı bir ABD Ordusu pilotunun komaya girmesine neden oldu. Geçen hafta, 4. Kolordu Komutanı Garrett Illerbrunn nihayet ilk kez sandalyede oturmaya ve etrafı takip etmeye başladı.

Pentagon, Orta Doğu ile körebe oynuyor

Biden, saldırıya karşılık vereceklerinin sözünü verse de gazeteye göre bu sözler boş. Misilleme saldırılarını onaylamaktan başka seçeneği yok ve Pentagon, Orta Doğu'da körebe oynuyor.

Saldırıları düzenleyelerin İran olduğunun herkesin bildiğini yazan WSJ, Biden’ın İran’ı kızdırma endişesi taşıdığını, bunun da yurtdışındaki ABD askerlerini savunma misyonunun önüne geçtiğini yazdı. Hatta zayıflık işareti olsa bile bölgeden çekilmek, ABD için daha dürüst bir davranış olabileceği belirtildi. Biden’ın saldırıya sert şekilde karşılık verme stratejisinin İran’ın askeri veya ticari varlıklarını da vurmayı içerdiği iddia ediliyor.

Biden yönetiminin İsrail’e olan desteği de izlenmesi gereken bir konu. Gazeteye göre yaşanacak gelişmeler, diğer grupların İsrail'i desteklediği için ABD'yi hedef aldıkları iddiasını doğrulayabilir.

ABD'nin bölgedeki caydırıcılığı çöktü

Biden aylardır ABD'nin halihazırda bir savaşın içinde olduğu gerçeğiyle yüzleşmeksizin daha geniş çaplı bir bölgesel savaştan endişe duyuyor. Sonuç olarak ABD'nin caydırıcılığı bölgede çöktü ve Amerikalılar ölüyor. Biden’ın tekrarlayan zayıf karşılıklarının daha fazla saldırıya davetiye çıkardığını yazan gazete, şimdi güçlü karşılık vermezse sonuçlarının başkanlığa mâl olacağını yazdı.