Fırtına, teknoloji ve strateji Ayşegül İldeniz: "İki ay önce ABD başkanının ardında esas duruşta gördüğümüz teknoloji sektörü bu hafta trilyon doları aşan borsa kayıplarıyla boğuşuyor. Tarihin en sert tedarik zinciri sorunlarını yaşadıkları Covid’den sonra yine çok büyük bir sorunla karşı karşıyalar: Belirsizlik! Tarife savaşlarıyla hem üretimi çok acil Amerika’ya getirmek zorundalar, ki bunun için yıllar gerekecek, hem de yapay zekâ ve ARGE için satın aldıkları elektroniğe inanılmaz bir maliyet artışı gelebilir. Bu fırtınanın ortasında biz ve dünyanın geri kalanı için strateji yapma zamanı!"
2035 yılındaki insana ve yaşama bakış M. Serdar Kuzuloğlu: " Duke Üniversitesi’nin farklı disiplinlerden 300 uzmanla birlikte yürüttüğü çalışmanın sonuç raporu, yapay zeka ile bütünleşecek insanlığın 10 yıl sonraki haline ışık tutuyor."
Yedek organ (bodyoid) teknolojisine hazır olun Levent Ertem: "Vücudunuzun bir organı iflas edince yerine yenisinin takıldığını düşünsenize… Organ nakli için sıra beklemeden, araba parçası değiştirir gibi yeni bir organ sahibi olmak saçma mı geliyor?.. MIT Technology Review’un son makalesine göre bu iş pek de hayal değil!"
15 yıl içinde 650 milyon insansı robot İnsansı robotların, cep telefonları ve elektrikli otomobillerden sonra kitlelerin en çok benimsediği cihaz olması bekleniyor. Goldman Sachs’a göre insansı robot pazarı 2035’e kadar 205 milyar dolarlık hacme ulaşacak. Citibank 2040’ta 648 milyon, Bank of America ise 2060’a kadar 3 milyar insansı robot üretileceğini tahmin ediyor.
ABD içindeki rekabette Tesla, Google ve Meta gibi teknoloji devlerinin yanı sıra Boston Dynamics, Figure ve Agility Robotics gibi girişimler başı çekiyor. Ancak Çin, robot bileşenlerinin birçoğunu halihazırda üreten ülke olarak avantaj sahibi. Pekin yönetimi de bu alanda çalışan şirketlere fon aktararak sektörü destekliyor.
Tüm ev işlerini yapıyor ama Wi-Fi bağlantısı kesilmezse The New York Times’ın teknoloji muhabirlerinden Cade Metz, 1X adlı bir start-up’ın ABD’de ürettiği “İskandinav aksanlı” insansı robotun gelişimini bir yılı aşkın süredir takip ediyor. Metz, son olarak robotu aile ortamında, şirketin kurucusu Norveçli mühendis Bernt Børnich’in evinde ziyaret etti.
13 bin yıllık kurtlar nasıl yeniden doğdu? Çağrı Mert Bakırcı: "ABD’de bir biyoteknoloji şirketinin 13 bin yıllık antik DNA’ları kullanarak 3 ulukurt doğurttuğunu açıklaması bilim dünyasının gündemini sarstı. Ancak sadece 20 gende değişiklik yapılarak böyle bir sonuca ulaşılması tartışma yarattı. Kimi uzmanlara göre bunlar ulukurt değil, olsa olsa modifiye edilmiş gri kurt. Peki işin aslı ne, işte ayrıntılar…"
Yüz okuma ve parmak izi bile güvenli değil! 3 bin 500 noktada güvenlik hizmeti veren Securitas, 2024 yılında 937 bin kez risk bildirimi tespit etti. Bunların yüzde 54’ü hırsızlık, yüzde 10’u yangın, yüzde 7’si ise acil tıbbi durumlar. Kavga, silahlı saldırı gibi asayiş riskleri de yükselişte…
Elif Ergu'ya konuşan Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu’na göre kurumsal şirketlere yönelik klasik tehditlerin yanı sıra dijital riskler de hızla artıyor: “Kimlik sahtekarlığı ve finansal dolandırıcılık artacak. Postkuantum kriptografi teknolojilerine giriş için hazırlık yapılmalı."
Piyasalarda Murphy Kanunu işliyor Güzem Yılmaz Ertem: "En önemli ve temel Murphy Yasası: Herhangi bir şey ters gidebilecekse mutlaka gidecektir. ABD korku endeksi 5 yılın zirvesinde! BİST’teki sert düşüşten sonra yabancı borsalardan medet uman yatırımcılar, bir darbe de buradan yedi…"
Asmanın kıymeti, zeytinin bilgeliği: 'Yerli Toscana' Urla Kıvanç Önder: "Pandemiyle birlikte keşfedilen, fakat geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bu kıymetli topraklar, bugün Türkiye’nin en dikkat çekici yaşam alanlarından biri haline geldi. Ve elbette bu dönüşüm, Urla’nın ve yarımadanın emlak piyasasında da yankı buldu. Urla, Çeşme’den farklı olarak salt bir “yazlık” destinasyonu değil. Öncelikle coğrafi olarak Çeşme gibi yarımadanın en batı ucunda değil de İzmir’e oldukça yakın bir konumda bulunması, Urla’yı 12 ay yaşanır bir yer kılıyor."
Gerçek lüks sessizleşiyor Emre Özpeynirci: “Son yıllarda moda dünyasında etkisini gösteren ‘sessiz lüks’ kavramı otomotiv sektöründe de giderek daha derinleşen ve şekil değiştiren bir trend. Bu anlayış artık gösterişli logolardan, yüksek sesli motorlardan ya da pahalı aksesuarlarla dolu kabinlerden uzaklaşıp kalite, sadelik ve fark edilir zarafet ile tanımlanıyor. Artık herkesin her şeyi bağırarak sergilediği bir çağda, gerçek lüks sessizleşiyor.” | |