29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.03.2023 14:51 | Son Güncelleme: 15.03.2023 16:09

Üsküdar Amerikan Lisesi-Ulus Özel Musevi Lisesi futbol maçında Nazi selamı krizi

İstanbul'da Üsküdar Amerikan Lisesi ile Ulus Özel Musevi Lisesi arasında 14 Mart günü gerçekleşen futbol müsabakasında bir grup liselinin gol sevinçlerini toplu Nazi selamı vererek yaptığı ortaya çıktı. Olayın sosyal medyada gündem olması üzerine yetkililerden üst üste açıklama ve özür geldi
Üsküdar Amerikan Lisesi-Ulus Özel Musevi Lisesi futbol maçında Nazi selamı krizi

Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL) ile Ulus Özel Musevi Lisesi (UÖML) futbol maçında sevinç gösterisi sonrası Nazi selamı verilmesi; Twitter'da İzzet Stamati isimli kullanıcının paylaşımıyla ortaya çıktı. Stamati  "Bugün oynanan liseler arası futbol müsabakasında Üsküdar Amerikan Lisesi oyuncuları Ulus Musevi Lisesi oyuncularına gol sevinçlerini Nazi selamı vererek kutlamışlar. Hem de bir tanesi değil topluca yapmışlar" mesajını paylaştı.

Veliler yaşananları doğruladı

Söz konusu iddia büyük tepki çekti. Avlaremoz'un haberine göre; konuyla ilgili Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri sessiz kalmayı tercih ederken, veliler olayın gerçekleştiğini doğruladı. Ulus Özel Musevi Lisesi olay sırasında tepkilerini doğru şekilde getirdikleri için öğrencilerle gurur duyduğunu açıkladı.

Türkiye Yahudi Toplumu da olayı doğrulayarak, olayı takip ettiklerini ve gerekli girişimlerde bulunduklarını duyurdu. Sosyal medya hesabından İzzet Stamati'nin paylaşımına verilen yanıtta "Konu tarafımızca bilinmekte, gerek okul yönetimimiz, gerekse de Türk Yahudi Toplumu başkanlığınca hassasiyetle takip edilmekte ve gerekli girişimlerde bulunulmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Üsküdar Amerikan Lisesi'nden açıklama

Skandalın sosyal medyada da gündem olmasının ardından; Üsküdar Amerikan Lisesi'nden konuya ilişkin bir açıklama geldi:  "1876 yılından bu yana nesiller yetiştiren Üsküdar Amerikan Lisesi olarak; Ulus Özel Musevi Lisesi ile gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış hareketten dolayı derin üzüntü içindeyiz. Kurum ve eğitim felsefemiz gereği, her türlü ayrımcılığın karşısında durduğumuzu önemle vurgulamak isteriz. Ulus Özel Musevi Lisesi okul yetkilileri ile ivedilikle görüşüp üzüntülerimizi iletmiş ve gerekli soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız.

 

SEV: Soruşturma başlatıldı

Üsküdar Amerikan Lisesi'nin bağlı bulunduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

Değerli Mütevellilerimiz, Üsküdar Amerikan Lisemiz ve Ulus Özel Musevi Lisesi arasında gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir takım oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış hareket tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili duyduğumuz üzüntüyü belirterek size gelişmeler hakkında bilgi vermek isterim. Olayla ilgili okulumuz soruşturmayı başlattı. Öğrenciler ve takım koçunun ifadeleri alınıyor. Aileleri bilgilendiriliyor.

Dün akşam üzeri olay bana intikal ettikten hemen sonra Türk Yahudi Toplumu Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta ile görüştüm. Yaşanan olaydan dolayı üzüntümüzü dile getirdim ve öğrencilerimiz adına özür diledim. Gerekenin okulumuz tarafından yapılmakta olduğunu ilettim. İki okulun müdürleri görüşme halindeler. Ulus Musevi Lisesi müdürü yurt dışından döner dönmez okulumuz bir özür ziyareti yapacak.

Başkanlarımız bugün Üsküdar Amerikan Lisesi okul müdürümüz ile Vakıf'ta bir araya gelerek kendisinden bilgi alacaklar. Olay, sosyal medya ve basında yer bulması üzerine kamuoyunun tepkilerine yol açtı. Gün içerisinde okulun sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayımlanacak. Konu tarafımızdan hassasiyet ve önemle takip edilmektedir.