27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2022 14:19 | Son Güncelleme: 08.07.2022 16:15

10 yılın sonunda istifa etmek için nedenler ve dikkat edilmesi gerekenler

İşe mutsuz gidenlerden ya da kariyerinden maddi ve manevi olarak tatmin olmayanlardansanız, Bloomberg yazarı Arianne Cohen'in araştıması size rehber olabilir.
10 yılın sonunda istifa etmek için nedenler ve dikkat edilmesi gerekenler

İşyerinden izin alma şansı olmadığı için ailesi ile istediği gibi vakit geçirmeyeceğini fark eden Greg Wilson istifayı bastı ve kariyerinde köklü bir değişikliğe gitti. Arianne Cohen, yaptığı araştırmada aslında 10 yılda bir iş değiştirmenin normal hatta sağlıklı olduğu sonucuna vardı. Elbette uzmanların uyarıları önemli:

  • Yeni kimlik uyumu kariyer hedeflerini değiştirebilir
  • Büyük istifanız büyük pişmanlığınıza giden yol olmasın
  • Hedeflerinizi rolünüze uygun şekillendirin
  • Açığınızı kapatmak için özenle çalışın

Greg Wilson, 2021 sonbaharının büyük bir kısmını, karısı ve üç küçük çocuğunun hayvanat bahçesine veya St. Louis'deki evlerinin yakınındaki parka gidişlerini ve saatler sonra şen şakrak eve dönüşlerini dizüstü bilgisayarının ardından izleyerek geçirdi. “Gittikçe daha çok kıskanıyordum” diyor 43 yaşındaki Wilson. “Her gün eğleniyorlardı ve ben de onlara katılmak istiyordum.” Ancak yirmili yaşlarından o güne dek büyük bir finansal aracı kurumda program yöneticisi olarak çalışan Wilson, izin alamayacağını hissediyordu. Ve böylece, geçtiğimiz Kasım ayında bir yaşam tarzı blogu yazmak için istifa etti.

Kariyerlerini gözden geçiriyorlar

Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nde Yönetim ve Organizasyonlar Profesörü Allison Gabriel, Wilson'ın huzursuzluğunun tam zamanında ortaya çıktığını söylüyor. Gabriel, çalışanların iş alanlarındaki 12 yıl civarında bir çalışma süresinin sonunda, “kariyer”lerini yeniden değerlendirme ve yönlendirme süreçlerinden geçirerek yeniden tanımlamasını öneren çok sayıdaki psikoloji ve iş uzmanından sadece biri. Gabriel “İnsanların kariyerlerinin 10. veya sonraki yıllarında tamamen yeni bir şey denemek istediklerine karar verdiklerini görüyoruz” diye ekliyor. 

Yeni kimlik uyumu hedefleri değiştirebilir

Aslında bu çok da şaşırtıcı değil. Eş, ebeveyn, bakıcı veya belli bir yaştan sonra çocukların evi terk ettiği aile gibi yeni kimliklere uyum sağlama durumu, ihtiyaçların ve hedeflerin yeniden değerlendirilmesini teşvik edebilir. Bununla birlikte, temel insan psikolojisi, bir zamanlar heyecan verici olan düzenin olumsuz yanlarının aşırı vurgulanması ve azalan tatmin duygusu gibi eğilimlerle değişimi besler. Son zamanlarda, pandemi, çalışanlara değerlerini, ilgi alanlarını ve memnuniyetlerini sorgulamak için bolca zaman sağladığı için bu düşünceler de yoğunlaşıyor.

Bu büyük istifanızdan büyük pişmanlığınıza giden yol

Öte yandan Gabriel, bir elveda ile her şeyi yıkma dürtüsünü görmezden gelmenizi tavsiye ediyor, çünkü, "Bu Büyük İstifanızdan Büyük Pişmanlığınıza giden yoldur" diye açıklıyor. Araştırmalar, çevrenizin -arkadaşlarınızdan jeopolitik olaylara kadar her şeyin- kariyerinizle ilgili hislerinizi derinden etkileyebileceğini gösteriyor, bu nedenle memnuniyetsizliğinizi harekete geçiren şeyin ne olduğunu anlayabilmeniz çok önemli.

"Hedeflerinizi rolünüze uygun şekillendirin"

Gabriel, “İş Biçimlendirme"yi veya sahip olduğunuz mevcut rolünüzü hedeflerinize daha uygun olacak şekilde ayarlamanızı da öneriyor. Örneğin, orta-düzey bir ofis işi, mümkün olduğunda liderlik görevleri üstlenilerek proje yönetiminde bir pozisyona giden basamak olarak yeniden keşfedilebilir. “Etkileşimde bulunduğunuz insanları sık sık değiştirebilir veya yeni profesyonel ilişkiler kurabilirsiniz” diye ekliyor. Hepsini toparladığımızda, bu değişiklikler iş algınızı yenileyecektir.

"Her 10 yılda bir değerlendirin"

Eğer hala huzursuzsanız, Londra yakınlarındaki işe alım firması Intrinsic Executive Araştırma firmasının genel müdürü Paul French, çalışanlarına her onuncu çalışma yılını önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirmelerini öneriyor. “Avantajlar, dezavantajlardan daha ağır basıyor” diye ekliyor. Profesyonel ağınızı hızla genişletirken maaşınızı artırabilecek dinamik bir sektöre geçmenizi tavsiye ediyor. "Başarılı olmak için kişi listenizi genişletmelisiniz ve kariyer değişikliği bunu yapmanın en iyi yollarından biridir."

"Açığınızı kapatmak için özenle çalışın"

French, kendinize beceriler eklemek için ki bu çevrimiçi de olabilir, kütüphane veya lisansüstü programlarına zaman ayırmanızı da öneriyor; bu strateji, başarılı bir şekilde amaçlarına ulaşmış birçok kişi tarafından onaylanmıştır. Washington, D.C.'deki EStVentures.com'un yönetici ortağı Will Hailer, okuyarak, akıl hocaları bularak ve kendi yeteneklerini dürüstçe ve cesurca ortaya koyarak hazırladığı risk sermayesine girmek için hayatının on yılından fazla zamanını verdiği siyaset kariyerini bırakmış. Sırrını şu sözlerle açıklıyor, “Sahip olduğunuz zayıflıkları belirleyin ve açığınızı kapatmak için özenle çalışın.”Birçok insanın değişimi benimsemesinin bir nedeni de yönetici kademesindeki görevlerin çalışanları başlangıçta onları sahaya çeken uygulamalı faaliyetlerden kısmen uzaklaştırması. Bu sebeple de daha üst düzey görevler daha az tatmin edici hale geliyor. Eski aracı kurum müdürü Wilson, “Kıdemim yükseldikçe, kurum içi siyasete ve işlerin neden yapılmadığını bulmaya daha fazla zaman harcadım” diyerek durumu özetliyor ve ekliyor: Benim istediğim bu değil.

"Filmin sonunu beklememek en iyisi"

Texas A&M Üniversitesi Mays Business School'da Yard. Doç. Nitya Chawla, her ne kadar halsizliğiniz bir ustalık işareti olsa da bu durum güçsüzleşiyormuşsunuz gibi hissettirebilir, diyor. “Kariyerinizin tam ortasına geldiğiniz o dönemde, artık çok fazla şey öğrenemiyor ve sık ​​terfi de alamıyorsunuz, ayrıca becerileriniz ve sorumluluklarınız da durağanlaşıyor” şeklinde açıklıyor. Chawla “Özellikle işiniz bir angarya ve finansal sorumluluk gibi geliyorsa, artık bu filmin sonunu beklememek en iyisidir" diyor.

"Rollerinde amaç bulanlar daha başarılı oluyor"

Sahip olduğunuz değerlerinizle uyumlu kuruluşlara yönelmeniz önemlidir, çünkü çoğu insan rollerinde ve kuruluşlarında amaç bulduklarında daha başarılı oluyor. “İşinizi değiştirmek önemlidir” diyor ve ekliyor: Nihayetinde, kuruluşlar da bunu istiyor, çünkü duygusal bağı kaybolmuş çalışanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha az üretken ve daha az sağlıklı.

"Eski işinize dönebilirsiniz"

Wilson, kendisini hem bağlılık hem de bol öğrenme gerektiren bir kariyer yolu seçmeye teşvik eden girişimci bir arkadaşının tavsiyesini aldı. Ardından, geçmiş girişimlerini yeniden başlatma planlarından vazgeçti ve bunun yerine tutumlu yaşam hakkında bir yaşam tarzı blogunu aldı. Şu ana kadar işler iyi gidiyor ve kendi kariyerinde yaptığı bu değişikliği başkalarına da yapmalarını tavsiye ediyor. Ne de olsa bir güvenlik ağı var: Ne yaparsanız yapın başarısız olursa, eski kariyerinize geri dönebilirsiniz