03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2022 16:25 | Son Güncelleme: 30.12.2022 16:53

2023'te çalışanların yöneticilerden beklediği 5 öncelik

Teknoloji sektöründeki büyük işten çıkarmalar 2022'yi işsizlik yılı haline getirdi. Buna rağmen, piyasa hala sıcaklığını koruyor. Bu da gelecek yıl çalışanlar için rekabetin şiddetli olacağı anlamına geliyor. Bloomberg 2023'te işverenlerin önem vermesi gereken 5 stratejiyi yazdı
2023'te çalışanların yöneticilerden beklediği 5 öncelik

Elbette maaş çoğu insan için çok önemlidir ancak uzmanlar, şirketlerin cazip bir maaşın ötesinde, kendilerini tercih edilen kılmak için yeni yollar bulmaları gerektiğini söylüyor. Danışmanlık firması Mercer'ın ABD dönüşüm lideri Melissa Swift, "Şirketler sorunları parayla çözmeye çalışıyorlardı. Elde tutma primleri ve maaş farklılıkları oluyordu. Bunlar bir amaca hizmet ediyordu. Ancak şimdi sürdürülebilir elde tutma stratejilerine doğru bir geçiş görüyoruz. İleriye dönük olarak insanları gerçekten elde tutmaya devam edecek yollar bulmalısınız, böylece yangını nakitle söndürmeye çalışmazsınız" dedi. İşte uzmanların 2023'te öncelik kazanacağını söylediği en önemli 5 strateji ve yan hak.

1. Uzaktan çalışma 

Evden çalışma fırsatı, uzaktan çalışılabilecek işlere sahip çoğu aday için öncelikler listesinin başında yer alıyor. Araştırmalar, uzaktan çalışmanın bağlılığı artırdığını, işten ayrılmaları azalttığını ve verimliliği artırdığını gösteriyor. Bu durum birçok patronun çalışanları masalarına geri döndürmeye çalışmasına rağmen oluyor. Harvard Business School'da uzaktan çalışma üzerine uzmanlaşan profesör Prithwiraj Choudhury, "Esnekliğin şirketlerin yüksek kaliteli ve çeşitli yetenekleri çekmesine, elinde tutmasına yardımcı olduğu göz önüne alındığında, hibrit çalışmaya ve her yerden çalışmaya geçişin uzun vadeli bir ayarlama olmasını bekliyorum. Esneklik sunan lider şirketler bundan en fazla faydayı sağlayacaktır" dedi.

2. Esneklik

Esneklik işe alım uzmanları için yeni sihirli sözcük. Danışmanlık firması Willis Towers Watson Plc'nin küresel iş, ödül ve kariyer müdürü Catherine Hartmann'a göre, esneklik ya da esnekliğin olmaması çalışanların bir işte kalmak ya da işten ayrılmak için gösterdikleri en büyük nedenlerden biri. Evden çalışmak işin sadece bir yönü. Qualtrics'in psikoloğu Ben Granger, "Ofise geri dönen kuruluşlar bile esneklik hakkındaki düşüncelerinde bazı önemli değişiklikler yaptı. Bazıları artık ebeveynlerin programlarını esnek bir şekilde ayarlamalarına izin veriyor. Örneğin çocukları almak için öğleden sonra çıkıp daha sonra devam etmek ya da çocukları okula bıraktıktan sonra sabah geç saatlerde işe gitmek gibi.

3. Sürdürülebilir çalışma

Danışmanlık firması Gartner Inc. araştırma direktörü Caitlin Duffy, şirketlerin tükenmişliğe sonradan müdahale etmek yerine, tükenmişliği önleyen proaktif dinlenmeyi sağlamak için işlerini yeniden tasarladıklarını söyledi. Bazı stratejiler arasında toplantı yapılmayan günler, yaz cumaları, dört günlük haftalar, şirket çapında kapanışlar, tatil süresinin artırılması, aşırı teknoloji yükünün azaltılması ve hatta günlük şekerleme yer alıyor. Bu değişim daha yeni başladı. Swift "Gerçekten sürdürülebilir bir elde tutma stratejisine sahip olduğumuzu düşünmüyorum bunların daha çok günlük çalışan deneyimi ile ilgili olacağını düşünüyorum" dedi.

4. Finansal sağlık

Ücretlerin artan maliyetlere ayak uyduramaması nedeniyle çalışanlar, enflasyonu düşürmek için başka yollar bulan işverenler arıyor. Bir işgücü piyasası analiz şirketi olan Lightcast.io tarafından yapılan bir analize göre, 2021'de iş ilanlarının yüzde 7'sinde sunulan maaş 2022'de iş ilanlarının yaklaşık yüzde 8'inde sunulacak. Hartmann, "Geçmişte, insanlar finansal refah hakkında düşündüklerinde kesinlikle daha çok emekliliğe ve uzun vadeli servete odaklanıyorlardı. Ancak insanların daha iyi bir mali refaha sahip olmak istemelerinin altında yaşlı bakımı veya çocuk bakımı gibi nedenler de var. Bu masrafların şirket tarafından karşılanması, cebinize daha fazla para girmesinin bir yoldur" dedi.

5. İş güvencesi

İşgücü piyasası şu ana kadar güçlü kalsa bile, ekonomik koşullar değiştikçe başvuru sahipleri muhtemelen daha temkinli olacaktır. Kolay para döneminin sona ermesi ve yeni bir kemer sıkma dalgasının başlamasıyla startup'lar ve teknoloji şirketleri özellikle istikrarsız durumda. Hartmann, 2022'de çalışanların, iş yerlerinden maaş artışı için ayrılmak yerine işverenlerinde kaldıkları için sadakat vergisi olarak adlandırılan bir vergi ile cezalandırıldığını söyledi. Hartmann,"İş güvencesi daha önemli bir konu olacak" dedi. Hartmann ayrıca, başvuru sahiplerinin işverenin liderliğinin gücünü, iş beklentilerini ve finansal dayanıklılığını bu 5 madde karşılığında değerlendireceğini söyledi.