Enerjisa Üretim, Türkiye'nin yenilenebilir enerji dönüşümündeki rolünü güçlendirmeye devam ediyor. Şirket, Balıkesir, İzmir ve Manisa il sınırlarında yer alan Uygar Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) ilk fazını devreye aldı.
Tüm fazları tamamlandığında toplam 60 türbinden oluşacak ve 250 MW kurulu güce ulaşacak olan Uygar RES, yılda yaklaşık 1 milyar kWh temiz enerji üreterek 500 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak ve Türkiye’nin en büyük ikinci rüzgar enerji santrali olma özelliği taşıyacak.
Bu vesileyle Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ve CFO’su Mert Yaycıoğlu, İstanbul’da basınla bir araya gelerek şirketin sürdürülebilirlik hedefleri, yenilenebilir enerji yatırımları ve dijital dönüşüm stratejileri hakkında soruları yanıtladı. Toplantıda şirketin gelecekteki yatırımları, enerji arz güvenliği ve karbon ayak izini azaltma hedefleri üzerinde duruldu.
“Yenilenebilir enerji ekosisteminin gelişimine güçlü bir katkı sağlıyoruz”
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümünde öncü bir aktör olmanın sorumluluğuna vurgu yaparak, “30. santralimiz Uygar RES’i devreye alarak yerli ve yenilenebilir enerji ekosisteminin gelişimine güçlü bir katkı sağlıyoruz. Balıkesir, İzmir ve Manisa il sınırları içerisinde bulunan bu dev yatırım, tamamlandığında Türkiye’nin en büyük ikinci rüzgar enerjisi santrali olacak. Yıllık yaklaşık 1 milyar kWh’lik üretim kapasitesiyle enerji bağımsızlığımıza ve iklim hedeflerimize doğrudan katkı sunacak. Enerji bağımsızlığımıza sunduğu doğrudan katkının yanı sıra, daha rekabetçi elektrik fiyatları ve güvence altına alınan elektrik tedarikiyle de stratejik bir değer taşıyacak” dedi.
Dark Plant: Enerji sektöründe, Türkiye’de bir ilk
Enerjisa Üretim, enerji sektöründe dijital dönüşümün öncülerinden biri olarak, tamamen insansız çalışan santrallerden oluşan “dark plant” konseptini Türkiye’de hayata geçirdi.
İstanbul’daki merkez ofislerinden uzaktan yönetilen bu santraller, saniyede 70.000 sinyal alıp analiz edebilen ileri teknolojiyle donatıldı. Bu merkez, sadece Türkiye’deki değil, aynı zamanda Almanya, Güney Avrupa, Afrika ve Amerika’daki santralleri de kontrol edebiliyor. Yerli mühendislerin geliştirdiği yazılımlar sayesinde santrallerin verimliliği artırılıyor ve enerji güvenliği sağlanıyor.
Türkiye’de tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali
Enerjisa Üretim’in toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik alanındaki taahhütlerinin bir yansıması olan Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar (REDKA) projesi, kadın mühendislerin ve teknisyenlerin enerji sektöründe daha aktif rol almasını hedefliyor.
Bu proje kapsamında, 2 Aralık 2024’te Çanakkale Ovacık RES, tamamen kadınlardan oluşan bir ekip tarafından işletilmeye başlandı. Avrupa’nın en büyük rüzgar enerjisi projelerinden biri olan YEKA RES-2 kapsamında hayata geçirilen bu santral, Türkiye’de tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali olarak dikkat çekiyor. REDKA, kadın mühendis ve teknisyenlerin sektöre kazandırılmasını amaçlayan kapsamlı bir eğitim programı sunuyor ve enerji sektöründe fırsat eşitliğini destekliyor.
REDKA programı, kadın mühendis ve teknisyenlerin enerji sektöründe daha aktif ve lider roller üstlenmelerini sağlamak amacıyla 6 ay süren, 3 aşamalı kapsamlı bir eğitim sunuyor. Bu programda katılımcılar, SCADA sistemleri, elektrik analizi, rüzgar enerjisi teknolojileri ve proje yönetimi gibi alanlarda teknik becerilerini geliştiriyor ve sektördeki etkinliklerini artırıyor. Ovacık RES’in kadın mühendis ve teknisyenlerden oluşan bu ekibi, enerji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği adına atılan en somut adımlardan biri olarak öne çıkıyor. REDKA’nın bu yıl ikinci kez düzenlenmesiyle 25 kadın mühendis ve teknisyen sektöre kazandırıldı.