23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2022 15:24 | Son Güncelleme: 29.07.2022 15:35

5 petrol devi 3 ayda 57 milyar dolar kazandı

Petrol devleri; Exxon, Ece Chevron, Shell, BP ve Total Energies kar rekoru kırdı. 5 şirketin 56.9 milyar dolarlık net karı İngiltere’de windfall tax* uygulamasını tetikledi
5 petrol devi 3 ayda 57 milyar dolar kazandı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan enerji krizi, küresel ısınmanın en büyük suçlusu olan fosil yakıtların üreticilerine yaradı. Petrol ve özellikle doğalgaz fiyatlarının astronomik seviyelere çıkması 5 büyük petrol şirketinin Nisan-Haziran döneminde tarihlerinin en yüksek kar rakamlarına ulaşmasını sağladı. Bu 5 şirket ABD merkezli Exxon, Ece Chevron, İngiltere-Hollanda ortaklığı Shell, İngiltere merkezli BP ve Fransa merkezli Total Energies.

Oksijen 17-23 Haziran sayısında ABD Başkanı Biden'ın tepki çeken Suudi Arabistan gezisini "Yine petrol kazandı" manşetiyle duyurmuştu. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco'nun sahibi.

Exxon tarihi rekorunu kırdı

7 büyük petrol devinden 5’ini oluşturan bu şirketler arasında kar rekoru Exxon’a ait. Exxon, yılın ikinci çeyreğinde tam 17.8 milyar dolar net kar sağladı. Analistler 16.9 milyar dolar kar bekliyordu. 2012’da bir çeyrekte 15.9 milyar dolar kar rakamına erişmiş olan Exxon 2022 Nisan-Haziran arasındaki 3 aylık dönemde tarihi kar rekorunu kırmış oldu.

Chevron kendi rekoruna imza attı

Bir diğer Amerikan devi Chevron ise 11.6 milyar dolarlık karıyla kendi rekorunu kırdı. Analistler Chevron’un 9.9 milyar dolar kar etmesini bekliyordu.

Bilançolarını daha önce açıklayan şirketlerden Shell 11.5 milyar dolar, Total Energies ise 9.8 milyar dolar tutarında üç aylık kar rakamına ulaşmıştı. İngiliz BP ise 6.2 milyar dolar kar açıklamıştı. Böylece 5 petrol devinin üç aylık toplam net karı 56.9 milyar dolar oldu.

Ekstra 5 milyar sterlinlik vergi yükümlülüğü

Petrol şirketlerinin olağanüstü karları İngiltere’de windfall tax* uygulamasını tetikledi. Piyasa koşullarındaki ani gelişmeler nedeniyle ekstre kar eden şirketeler yönelik tek seferlik vergi anlamına gelen windfall tax, bu kez önümüzdeki 12 ay boyunca petrol şirketlerine uygulanacak. Petrol şirketleri, ödeyecekleri Kurumlar Vergisi’nin üzerine yüzde 25 daha vergi ödeyecekler. Bu uygulamayla Shell ve BP’nin 12 ay içinde yaklaşık 5 milyar sterlin ekstra vergi yükümlülüğü altına gireceği hesaplanıyor.