23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2023 21:15 | Son Güncelleme: 25.03.2023 21:16

ABD kriz sonrası bankalara daha fazla destek vermeyi planlıyor

ABD'li yetkililer, First Republic Bank'a bilançosunu düzeltmesi için daha fazla zaman tanıyacak şekilde bankalara yönelik acil kredi imkânını genişletmeyi değerlendiriyor. Bloomberg'in haberine göre First Republic'e ne tür bir destek sağlanacağı ise henüz netlik kazanmış değil
ABD kriz sonrası bankalara daha fazla destek vermeyi planlıyor

Yetkililer, First Republic'e ne tür bir destek sağlayabileceklerine karar vermemiş olsalar da Federal Rezerv'in teklifinin genişletilmesi, bu erken aşamada tartışılan birkaç seçenekten biri. Düzenleyiciler, daha acil ilgi gerektiren diğer iki batık kredi kuruluşu - Silicon Valley Bank ve Signature Bank - ile uğraşmaya devam ediyor.

Bu adım atılmasa bile, şirket ve danışmanları bilançosunu desteklemek için bir anlaşma yapmaya çalışırken, gizli görüşmeleri tartışırken isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, gözlemcilerin First Republic'i herhangi bir acil müdahale olmaksızın çalışacak kadar istikrarlı gördüklerini söyledi.

Hisseleri yüzde 90'dan fazla düştü

First Republic'in hisseleri, San Francisco merkezli kredi kuruluşunun yakın zamanda üç ABD bankasının çökmesine neden olan aynı güçlerin kurbanı olabileceği endişesiyle bu ay %90'dan fazla düştü. Ancak bu bankalar, hızlı mevduat kayıpları ile birlikte karşılaştığı zararlarla boğuşurken, First Republic açık ve bağımsız kaldı.

ABD'li yetkililer, durumun beklenmedik bir şekilde değişmesi ihtimaline karşı tetikte olmak amacıyla firmanın sağlığını ve ilerlemesini yakından takip ediyor. Perde arkasında, bankanın mevduatlarının istikrara kavuştuğu ve düzenleyicilerin Silikon Vadisi Bankası'na sadece birkaç gün içinde el koymasına neden olan türden ani, şiddetli bir koşuya duyarlı olmadığı sonucuna vardıklarını söylediler.

Müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak nakde sahip

First Republic'in bilançosunda yapısal sorunlar olsa da, çözüm arayışları sürerken müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak nakde sahip olduğu belirtildi. Buna ülkenin en büyük bankaları tarafından bu ay yatırılan 30 milyar dolar da dahil.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Fed'in 13 Mart'ta açıkladığı acil kredi programında olası bir düzenleme, yetkililerin son günlerde değerlendirdiği seçenekler arasında yer alıyor.

Fed'in likidite tekliflerinde yapılacak herhangi bir genişleme, çözümlerin belirli bir bankaya yardım etmeyi amaçlamak yerine geniş tabanlı olması gerektiğini söyleyen bankacılık yasasına uygun olarak tüm uygun kullanıcılar için geçerli olacak. Ancak söz konusu değişiklik First Republic'in faydalanmasını sağlayacak şekilde yapılabilir.