ABD’de yüksek gelirlilere yönelik vergi artışları giderek daha geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Görece küçük bir ekonomiye sahip olan Maine, yıllık geliri 1 milyon doların üzerindekilere yüzde 2 ek vergi getirerek bu eğilime katılan son eyalet oldu.
Washington Post'ta yer alan habere göre, bu adım, yalnızca teknoloji ve finans merkezleri değil, daha sınırlı ekonomik yapıya sahip eyaletlerin de en zengin kesim üzerinden kamu gelirlerini artırma arayışına girdiğini ortaya koyuyor. Demokrat yönetimler bu politikayı, Donald Trump döneminde yapılan federal kesintilerin yarattığı bütçe baskısını dengelemek için gerekli görürken, gazeteye değerlendirmede bulunan Cumhuriyetçiler ve iş dünyası temsilcileri, bu tür vergilerin yatırım ortamını zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor.
Milyoner vergisi yaygınlaşıyor
Maine, yüksek gelir gruplarına yönelik yeni vergileri değerlendiren ya da uygulamaya koyan Demokrat yönetimli eyaletler arasına katılarak, yıllık geliri 1 milyon doların üzerindekilere yüzde 2 ek vergi getirdi. Washington State benzer bir “milyoner vergisini” yasalaştırırken, Massachusetts’te seçmenler 2022’de yıllık geliri 1 milyon doların üzerindekilere yüzde 4 ek vergi getirilmesini onayladı. Bu verginin geliri 2025 mali yılında yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı.
Zohran Mamdani, seçim kampanyasını zenginleri daha fazla vergilendirme vaadi üzerine kurarak kazandı. Bu sonbaharda Rhode Island ve Colorado’da yapılacak seçimlere hazırlanan bazı Demokratlar ve ilerici gruplar için de yüksek gelir gruplarına vergi artışı öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.
Pandemiden bu yana yaşanan artış
Maine, kereste, ıstakoz, imalat ve turizme dayalı görece küçük bir ekonomiye sahip olsa da son yıllarda artan bir servet birikimine sahne oluyor. Eyalette milyoner sayısı, pandemi sonrası borsalardaki yükselişle birlikte diğer birçok eyalette olduğu gibi son yıllarda düzenli biçimde arttı. Eyalet yetkililerine göre, yıllık geliri 1 milyon doların üzerinde olan yaklaşık 2.600 vergi mükellefi bulunuyor; bu sayı 2024’e kıyasla yaklaşık yüzde 15 artmış durumda.
Maine’de getirilen yüzde 2’lik ek vergi, 1 milyon doların üzerindeki gelirlerde toplam vergi oranını yüzde 9,15’e çıkarıyor ve iki yılda yaklaşık 150 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor. Mills’e göre bu kaynak, özellikle sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerine yapılan yatırımların sürdürülmesi açısından kritik. Elde edilecek gelirin bir kısmı emlak vergisi indirimi için kullanılacak; ayrıca ücretsiz toplum kolejleri ve konut yatırımlarını içeren bütçeye de katkı sağlayacak.
Büyüme yavaşladı
Maine ekonomisi 2025’e kadar güçlü bir büyüme performansı gösterse de bu yıl ülkenin en yavaş büyüyen ekonomilerinden biri haline geldi. Maine Ekonomi Politikaları Merkezi Başkanı Garrett Martin’e göre, Donald Trump’ın tarifeleri ve Kanada’yı ilhak etme yönündeki söylemleri nedeniyle Kanadalı turistlerin ABD’yi boykot etmesi, eyaletin turizm sektörünü ciddi biçimde etkiledi.
Yatırım portföyleri yöneten ve yeni vergiye karşı çıkan eski Cumhuriyetçi eyalet senatörü Phil Harriman, müşterilerinden birinin bu düzenleme sonrası New Hampshire’a taşınmayı ya da hayır bağışlarını azaltmayı düşündüğünü söyledi. Harriman ayrıca küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin de bu vergiden olumsuz etkilenebileceğini savunuyor.
Buna karşın eyaletteki bazı varlıklı kesimler vergiyi destekliyor. Reklam ajansı kurucusu milyoner girişimci John Coleman, yerel basında kaleme aldığı yazıda vergiyi övdü. Coleman, Maine’deki devlet okullarında iyi bir eğitim aldığını ve disleksiyle başa çıkmasında destek gördüğünü belirterek daha fazla katkı yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Ayrıca güçlü altyapı ve eğitim sisteminin nitelikli insanları eyalete çekmek ve ekonomik büyümeyi sürdürmek için kritik olduğunu vurguladı.
Kaynak: Gazete Oksijen