02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2021 09:56 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Akbank kağıtsız, ıslak imzasız bankacılık adımı attı

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Uzaktan da Akbanklı olunacak, şubelere gelmeden, mobilden anında kağıtsız ve ıslak imzasız bankalı olma yolunu açtık” dedi. Akbank Mobil uygulamasında yapay zeka yeniden şekillendirildi. Kimlik doğrulama için “selfi” görüntüsü de kullanılacak
Akbank kağıtsız, ıslak imzasız bankacılık adımı attı

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank’ın dijital dönüşümle birlikte bir yeniliğe imza attığını duyurdu. Yeni yasal düzenlemelerin resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte Akbank uzaktan müşteri olma sürecini başlatacak.

Binbaşgil düzenlediği basın toplantısında, “Akbankta uzun süredir bütünsel bir dijital dönüşüm stratejisini hayata geçiriyoruz. Değişime öncülük ederek müşterilerimizin hızla değişen davranış ve beklentilerini karşılarken, geleceğin bankacılığını bugünden sunmak için çalışıyoruz. İçinden geçtiğimiz pandemi dönemi de büyük değişimlerin yaşandığı bir süreç oldu. Özellikle dijital hizmetlerin çok daha öne çıktığını somut bir şekilde gözlemledik” dedi.

Bu hizmetlerden yararlanmak isteyenlerin Akbank Mobili mobil cihazlarına indirerek, şubelere gelmeden diledikleri yerden ve istedikleri zaman, dakikalar içerisinde, kağıtsız, imzasız Akbanklı olabileceklerini anlatan Binbaşgil, dijital bankacılık hizmetleriyle bu yeni döneme öncülük ederken, Türkiye’deki finansal kapsayıcılığa da önemli katkı sağlayacaklarını söyledi.

Euromoney tarafından Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankası” unvanına layık görülen ilk Türk bankası olduklarını da hatırlatan Binbaşgil, herkesi de Akbanklı olmaya çağırdı.

Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce de, yeni yasal düzenlemelerle başlayacak uygulamaların ayrıntılarını anlattı.

Akbank Mobilden bu dijital süreç ile Akbank müşterisi olanlar için yıl boyunca avantajlar da sunulacak. Mobilden Akbank müşterisi olanlar, 1 yıl boyunca EFT/Havale, limit üstü para çekme ve ortak ATM işlemlerinden ücretsiz faydalanabilecekler.

Yapay zeka bankacılıkta da devrede

Toplantıda Akbank’ın bu dönemde mobil hizmetlerinde gerçekleştirdiği yenilikler de paylaşıldı. Akbank Asistan uygulaması yapay zeka ile yeniden şekillendirildi. Müşterilerin uygulama içinden ulaşarak finansal işlem yapabileceği, merak ettiği soruların cevabını bulabildiği chatbot Akbank Asistan, 165 işlemde müşterilere yardımcı olabilme kabiliyetine sahip. Bunların 75ini ise baştan sona tamamlayabiliyor. Yüzde 80 anlama kabiliyetine sahip, teknik açıdan çok güçlü bir chatbot.

Kimlik kontrolü selfi ile olacak!

Yeni dönem için çalışmaların çok daha önceden başladığını ve teknolojik hazırlıkların tamamlandığını belirten Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş da yeniliklerle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Altıntaş, Uzaktan müşteri edinimi için ileri teknolojileri kullanarak tasarladığımız sürecimizi baştan sona OCR (Otomatik Karakter Tanıma), NFC (Yakın Mesafe İletişim), biyometrik kontroller ve görüntülü görüşme adımlarıyla; birbirini tamamlayan, çapraz teyitlerin yapıldığı tek bir oturum şeklinde tasarladık. Mobil uygulamamız üzerinden ilerleyecek süreçte OCR ve NFC teknolojilerini kullanarak müşterimizin kimliğine dair tüm doğrulamaları gerçekleştireceğiz. Müşterilerimizin güvenliği için titizlikle tasarladığımız süreçte gerekli doğrulamalar için ileri kripto teknikleri ve otantikasyon yöntemlerinden faydalanacağız. Kimlik kontrolünün ardından işlemi yapan kişinin gerçekten kimlik sahibi olduğunu teyit etmek için müşterinin selfie görüntüsü ile kimlik kartı üzerindeki biyometrik fotoğrafını eşleştirirken bir yandan da canlılık testleri yapacağız.  NFC ve biyometrik kontrollere ek olarak, özel güvenlik eğitimleri almış çalışanlarımızın müşterilerimizle yapacağı görüntülü görüşme ile destekleyeceğimiz sürecimizin güvenli, hızlı, pratik ve en iyi müşteri deneyimi ile tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.