27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 12:16 | Son Güncelleme: 11.06.2024 12:20

Alibaba'nın yeni e-ticaret stratejisi zorlu bir rekabetle karşı karşıya

Alibaba artık kârlılık yerine büyümeye öncelik veriyor. WSJ, e-ticaret devinin yeni stratejisinin zorlu bir rekabetle karşı karşıya olduğunu yazdı
Alibaba'nın yeni e-ticaret stratejisi zorlu bir rekabetle karşı karşıya

Alibaba'nın kısa vadede önemli kârlar yerine uzun vadeli büyümeye öncelik veren stratejik değişimi bazı erken başarılar gösteriyor. Ancak analistler artan rekabetin e-ticaret devinin geçmişteki pazar hakimiyetini yeniden kazanmasını engelleyebileceğini söylüyor. Bir zamanlar Çin'in gelişen e-ticaret pazarında önemli bir yere sahip olan Hangzhou merkezli şirket, 2014 yılında halka açıldığında %83 gibi etkileyici bir pazar payına sahipti. Bu hakimiyet, öncelikle artan rekabet saldırısı ve kısmen de teknoloji ve fiyatlandırma stratejilerini geliştirmeye yönelik ılımlı yaklaşımı nedeniyle önemli ölçüde aşındı.

Alibaba Yönetim Kurulu Başkanı Joe Tsai, nisanda YouTube'da yaptığı söyleşide, "Kullanıcılar için değer yaratmaya gerçekten odaklanmayarak bir ölçüde kendimizi ayağımızdan vurduk" dedi. E-ticaret devi şubat ayında “Taobao ve Tmall Group'u yeniden canlandırma sürecinde” olduğunu ve stratejik olarak rekabetçi fiyatlandırmaya odaklandığını ve kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için teknoloji yükseltmelerine yatırım yaptığını söyledi. Nomura analistleri Jialong Shi ve Rachel Guo, Alibaba'nın artık “karlılık yerine büyümeye öncelik verdiğini” ve bunun da karlılığı baskı altına alabileceğini söyledi.

"İlk olumlu ilerleme"

Bu büyüme girişimlerinden bazıları erken ilerleme belirtileri gösteriyor gibi görünüyor. Mart ayında sona eren dördüncü çeyrekte Alibaba'nın Çin e-ticaret birimi Taobao & Tmall Group'tan elde edilen gelir, aralık çeyreğindeki %2'lik büyümeye kıyasla %4 arttı. Birim, Alibaba'nın grup gelirinin yaklaşık %42'sini oluşturdu. Alibaba'nın finans müdürü Toby Xu, şirketin mayıs ayında kazançlarını açıklamasının ardından analistlere yaptığı açıklamada "Temel olarak, büyümeye geri döndük. Bu çok önemli bir mesaj" dedi. Citigroup analisti Alicia Yap, “stratejik yeniden yatırımın öncülüğünde büyümenin yeniden hızlanmasıyla gösterilen ilk olumlu ilerleme” olduğunu söyledi.

Mevcut strateji birçok kişiyi heyecanlandırmış olabilir, ancak analistler Çin'de bir e-ticaret platformu işleten ABD yaptırım listesindeki PDD, TikTok'un sahibi ByteDance ve çevrimiçi kısa video şirketi Kuaishou Technology gibi rakiplerin, Alibaba ve JD.com gibi büyük oyuncuların pazar paylarını genişletmelerini zorlaştırdığı konusunda uyarıyor.

Pazar payı sürekli düşüyor

Arete Research kıdemli araştırma analisti Shawn Yang, “Alibaba'nın bazı strateji değişiklikleri yaptığını ve eskisinden daha iyi durumda olduğunu görebiliyoruz. Ancak PDD'nin ilk çeyrek sonuçları açısından hala öne çıktığı da açık" dedi. Pazar araştırmacısı Insider Intelligence tarafından sağlanan verilere göre, Alibaba'nın pazar payı sürekli olarak düşüyor ve 2014'te %83 iken şu anda %39,5'e gerilemiş durumda. Buna karşılık, PDD'nin sahibi olduğu Pinduoduo'nun pazar payı 2020'de %11'den %16'ya yükseldi. JD.com'un pazar payı ise aynı dönemde %16 ile %18 arasında kaldı.