04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 22:06 | Son Güncelleme: 03.03.2024 22:16

Altın fiyatları için yeni haftada yön neresi?

Altın piyasası yeni rekor kapanış fiyatını gördü, ancak asıl test gelecek hafta olacak. Uzmanlar altın fiyatlarında yeni rekorların görülebileceğini belirtirken, bir süre yatay seyredebileceğine de dikkat çekiyor
Altın fiyatları için yeni haftada yön neresi?

Cuma günü ons altın yeni bir rekor kırarak 2 bin 100 dolara yaklaşırken, piyasayı önemli makroekonomik risklerle dolu bir haftaya hazırlıyor.

Nisan vadeli altın kontratları Cuma günü ons başına 2095,70 dolardan kapanarak değerli metal için rekor bir kapanış yaptı ve geçen haftaya göre yüzde 2'den fazla artış gösterdi. Ralli Perşembe günü, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinin tüketici fiyatlarında ılımlı bir artış göstermesinin ardından fiyatların ons başına 2050 doların üzerindeki ilk direncin üzerine çıkmasıyla başladı.

Altın piyasası Kasım ayından bu yana en iyi haftalık kazancını elde ediyor.

Gümüş altına göre zayıf kaldı

Bu arada, gümüş haftayı yüzde 1'lik bir kazançla kapatmayı başardı ve fiyatlar ons başına 23 doların üzerine çıktı. Gümüş, altından daha düşük performans göstermeye devam etse de, bazı analistler boğa piyasasında cazip bir değer oyunu olmaya devam ettiğini söyledi.

Yavaş bir başlangıca rağmen, Cuma günü hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler ABD dolarında bir miktar zayıflık yaratarak altın ve gümüşün hızla yukarı yönde hareket etmesini sağladı.

FxPro'nun kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich, "Perşembe ve Cuma günkü kazançlar, altının bir ay önce başaramadığı 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkma kabiliyetini yeniden teyit ediyor" dedi.

Bir sonraki direnç seviyesi 2 bin 88 dolar

Kuptsikevich, altının 2 bin 50 dolarlık direncin üzerine çıkmayı başarmasına rağmen, izlenecek bir sonraki ana direnç seviyesinin 2 bin 88 dolar olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda, momentum devam ederse piyasa önemli ölçüde yukarı yönlü hareket edebilir.

Ancak tüm analistler, haftayı önemli bir ivmeyle kapatsa bile altının yükselişe geçtiğine ikna olmuş değil. MKS PAMP metal stratejisi müdürü Nicky Shiels Perşembe günkü bir notunda, altının dış hareketinin aylar süren konsolidasyonunun bir sonucu olabileceğini belirtti. Shiels, momentumun altın fiyatlarını yükseltebileceğini ancak temel resmin şimdilik aynı kaldığını söyledi.

Shiels "Altın ve gümüşte sırasıyla nötr ve kısa pozisyonlar, teknik olarak sıkıştırılmış fiyat hareketi ve değerli metallerdeki genel hissiyatın tükenmiş olması, açıklanamayan aşırı büyük hareketler için gerçekten bir reçeteydi. PCE (Kişisel Tüketim harcamaları) bir oyun değiştirici miydi? Hayır ve dezenflasyonun sona ermek üzere olduğunu ilan etmek için yeterli veri yok ve Fed hiçbir zaman kesintiye gitmeyebilir" dedi.