05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2024 22:06 | Son Güncelleme: 21.04.2024 22:17

Altın rekor üstüne rekor kırıyor, Çin durmaksızın stokluyor

Altının bu yıl ons başına 2 bin 400 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması küresel piyasaların odağını bu değerli metale çevrilmesine yol açtı. Dünyanın en büyük değerli metal üreticisi ve tüketicisi olan Çin, bu olağanüstü yükselişin merkezinde
Altın rekor üstüne rekor kırıyor, Çin durmaksızın stokluyor

Orta Doğu ve Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik gerginliklerin artması ve Fed'in faiz oranlarını indirme ihtimali, altının yatırım aracı olma özelliğini artırıyor. Ancak perakende müşteriler, fon yatırımcıları, vadeli işlem tüccarları ve hatta merkez bankasının belirsiz zamanlarda bir değer deposu olarak külçeye odaklanması nedeniyle Çin'den gelen talep de bu ralliyi destekliyor.

Çin en büyük altın alıcısı

Çin ve Hindistan genellikle dünyanın en büyük alıcısı unvanı için rekabet ederler. Ancak geçen yıl Çin'in mücevher, külçe ve sikke tüketiminin rekor seviyelere ulaşmasıyla bu durum değişti. Çin'in altın takı talebi yüzde 10 artarken Hindistan'ınki yüzde 6 düştü. Bu arada Çin'in külçe ve sikke yatırımları da yüzde 28 arttı.

Hong Kong merkezli Precious Metals Insights Ltd'nin genel müdürü Philip Klapwijk, talebin artması için hala yer olduğunu söyledi. Çin'de yatırım seçeneklerinin sınırlı olduğu bir ortamda, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, parayı daha güvenli olarak algılanan varlıklara yönlendiriyor.

Klapwijk "Çin'de fazla alternatif yok. Döviz kontrolleri ve sermaye kontrolleri varken, paranızı yatırmak için başka piyasalara bakamazsınız" ifadelerini kullandı.

Hem altın çıkarıyor hem ithal ediyor

Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor olsa da, hala çok fazla ithalat yapması gerekiyor ve bu miktar giderek artıyor. Son iki yılda denizaşırı alımların toplamı 2 bin 800 tonu aştı - bu miktar dünya çapında borsa yatırım fonlarını destekleyen metalin tamamından ya da Fed'in elindeki stokların yaklaşık üçte birinden daha fazla.

Yine de sevkiyatların hızı son zamanlarda arttı. Çin'de hediyeleşmenin en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde ithalat arttı ve yılın ilk iki ayında 2023'e kıyasla yüzde 53 artış gösterdi.

Çin dolardan uzaklaşıyor, altın topluyor

Çin Merkez Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve para birimindeki değer kaybına karşı korunmak amacıyla 17 aydır aralıksız olarak en uzun süreli alımlarını gerçekleştiriyor. Merkez bankaları arasında altını tercih eden en hevesli alıcı konumunda. Ülke, geçen yıl değerli metalden rekor seviyelere yakın alım yaptı ve 2024 yılında da alımlarını yüksek tutması bekleniyor.

Rekor fiyatlara ve alıcıların alım gücünü azaltan zayıf yuana rağmen Çin'den gelen talebin bu kadar canlı olması altının cazibesinin bir göstergesi.

Altın Çin vatandaşına daha pahalı

Önemli bir ithalatçı olan Çin'deki altın alıcıları genellikle uluslararası fiyatların üzerinde bir prim ödemek zorunda kalıyor. Bu prim ay başında ons başına 89 dolara yükseldi. Geçtiğimiz yılın ortalaması 35 dolar iken tarihsel ortalama sadece 7 dolar.

Elbette çok yüksek fiyatlar külçe altına olan ilgiyi azaltabilir, ancak piyasa alışılmadık derecede dirençli olduğunu kanıtlıyor. Çinli tüketiciler genellikle fiyatlar düştüğünde altına hücum eder ve bu da zayıflık dönemlerinde piyasa için bir taban oluşturmaya yardımcı olur. Ancak bu kez öyle değil, çünkü Çin'in iştahı fiyatları çok daha yüksek seviyelerde desteklemeye yardımcı oluyor.

Çin'i görenler altında realizasyon beklemiyor

Metals Focus'un genel müdürü Nikos Kavalis, bunun rallinin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin'in artan talebiyle rahatlaması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Piyasa spekülasyonlarına karşı oldukça sert durabilen Çin makamları daha az iyimser. Devlet medyası yatırımcıları ralliyi takip ederken temkinli olmaları konusunda uyarırken, hem Şanghay Altın Borsası hem de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası (SHFE) aşırı risk alımını engellemek için bazı sözleşmelerdeki teminat yükümlülüklerini artırdı. SHFE'nin bu hamlesi günlük işlem hacminin son beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geldi.

Altın ETF'lerine para akıyor

Altına yatırım yapmanın daha az çılgın bir yolu da borsa yatırım fonları. Bloomberg Intelligence'a göre, Haziran ayından bu yana neredeyse her ay Çin anakarasındaki altın ETF'lerine para aktı. Bu durum, dünyanın geri kalanındaki altın fonlarındaki büyük çıkışlarla karşılaştırılıyor.

Yurtdışındaki fonlardan 4 milyar dolarlık çıkışa karşılık bu yıl şimdiye kadar 1,3 milyar dolarlık para girişi oldu. Çin'de yatırım yapma konusundaki kısıtlamalar, Çinliler için yerel emlak ve hisse senetlerinin ötesinde daha az seçenek olduğu göz önüne alındığında, burada yine bir faktör.

BI analisti Rebecca Sin bir notunda, yatırımcıların varlıklarını emtia ile çeşitlendirmek istemesi nedeniyle Çin'de talebin artmaya devam edebileceğini söyledi.