04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2024 18:23 | Son Güncelleme: 24.03.2024 18:28

Altında ralli ne zaman başlayacak? Yeni hafta düzeltme gelecek mi?

Fed'in faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu yıl üç faiz indirimine kapıyı açık bırakması sonrası hem ABD borsaları hem de altın fiyatları yükselişe geçti. Uzmanlar ise altının kısa sürede ciddi seviyede yükseldiğini ve yeni hafta düzeltme yaşanabileceğini belirtti
Altında ralli ne zaman başlayacak? Yeni hafta düzeltme gelecek mi?

Fed, enflasyon yüzde 2'lik hedefin üzerinde kalmaya devam etse de, bu yıl üç kez faiz oranlarını düşürmek istediğinin sinyalini verdikten sonra altının yükselişi için kapıyı açık bıraktı. Ancak bazı piyasa analistleri değerli metalin önümüzdeki hafta ve yakın vadede sağlıklı bir düzeltme görebileceğini söyledi.

2 bin 220 doları aşarak rekor kırdı

Fed'in Çarşamba günkü para politikası toplantısının ardından ons altın 2 bin 220 doların üzerine çıkarak rekor kırdı, ancak bu yükseliş kısa sürdü ve fiyatlar haftayı nötr bölgede (2 bin 165 dolar) tamamladı. 

Forex.com'da kıdemli stratejist olan James Stanley, merkez bankasının gevşeme döngüsüne başlamasının beklendiği Fed'in Haziran ayı para politikası toplantısı öncesinde altın fiyatlarının nihai olarak yükselmesini beklediğini söyledi.

Üç faiz indirimine ihtiyaç yoktu

Stanley, Fed'in enflasyon yüksek kalmaya devam etse bile faiz oranlarını düşüreceğinin sinyalini vermesiyle altının desteklendiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fed'in daha dengeli bir adım atmak için her türlü fırsatı vardı ama bunu yapmadı. Verilere bakarsanız, Fed'in bu yıl üç kez faiz indirimine gitmesi için bir neden yok. İşsizlik oranı hayatım boyunca gördüğüm en düşük seviyede olduğu için faiz indirimine gitmelerine gerek yok. Fed'in daha dengeli bir tonda konuşmaması kafamda pek çok soru işareti yaratıyor"

Düzeltme yakın

Ancak Stanley, altını beğenmesine rağmen yakın vadede bir düzeltme görmeyi beklediğini de sözlerine ekledi. Yatırımcıların rekor seviyelere yakın fiyatları kovalama konusunda temkinli olmaları gerektiğini söyledi ve ekledi:

"Altın daha da yükselmek istiyor ama bence bir geri çekilme sağlıklı olacaktır. Ayın başında uzun vadeli altın yatırımı yapan yatırımcılar için burası biraz kar almak için iyi bir yer olabilir, böylece kısa vadeli bir düzeltme görebiliriz"

Teknik seviyelere bakıldığında Stanley, altının Aralık ayının en yüksek seviyesi olan 2 bin 146 dolardaki ilk desteği izlediğini söyledi. Bununla birlikte, altının Mart başındaki kırılmadan önce üç yıllık bir direnç noktasını temsil eden 2 bin 75 dolarlık desteği test etmesine şaşırmayacağını da sözlerine ekledi.

Altında ralli için yeni veriler şart

FXTM'de piyasa analizi müdürü olan Lukman Otunuga, Fed'in bu yıl faiz indirimi sinyali vermeye devam etmesine rağmen, gevşeme döngüsünün derinliğinin verilere bağlı kalacağını söyledi. Altının mevcut ralliyi desteklemek için önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha fazla hayal kırıklığı yaratan ekonomik veri görmesi gerektiğini açıkladı.

Otunuga "Fed, 2024'te üç ABD faiz oranının kartlarda kalmaya devam edeceğinin sinyalini vermiş olsa da, her şey faiz indirimleri konusundaki argümanı destekleyebilecek veya karşı çıkabilecek ekonomik verilerle ilgili" dedi ve şöyle devam etti:

"Gelecek hafta göreceğimiz ABD verilerinin daha düşük faiz oranlarını desteklemesi halinde altın boğaları sahneye geri dönebilir. Ancak ayılar da pusuda bekliyor ve fiyatları aşağı çekmek için yeni bir fırsat kolluyor"

Yüksek seviyeyi henüz görmedik

Otunuga, altın fiyatlarında bu hafta bir düzeltme görülebilecek olsa da, diğer analistler yatırımcıların daha geniş çaplı yükseliş trendine odaklanmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Baş Yatırım Sorumlusu Naeem Aslam, altının bu ay Fed'in gevşeme döngüsü beklentisiyle güçlü bir ralli görmesine rağmen, daha yüksek fiyatlar için hala önemli bir potansiyel olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altın fiyatı açısından kesinlikle yüksek bir seviyeye ulaşmadık. Önemli olan unsurun Fed'in normal faiz oranı tanımı, yani hedef seviyesi olduğunu düşünüyoruz. Fed, Covid öncesi seviyelerinin ayarlanması gerektiğine dair hafif bir sinyal gönderdiği için sürecin başladığını düşünüyoruz ve bunu temizlediklerinde altın fiyatının yükselmesini bekleriz"

Altının önündeki riskler

Altının teknik fiyat hareketi kısa vadeli bir riski temsil ederken, değerli metal yakın vadede bazı temel tehditlerle de karşı karşıya.

Trade Nation'da kıdemli piyasa analisti olan David Morrison, ABD dolarındaki yenilenen gücün altın için bir ters rüzgar yarattığını söyledi ve şöyle devam etti:

"Dolardaki bu ani güçlenme, yatırımcıların faiz indirimi konusunda Fed'den daha az iyimser olduğunu gösteriyor olabilir mi? Belki de. Ancak bu aynı zamanda merkez bankası toplantılarının son turunun faiz indirimlerinin hemen hemen herkesten geleceğini açıkça ortaya koyduğunu da yansıtıyor. Aslında, İsviçre Ulusal Bankası çoktan harekete geçti. Durum böyle olunca, ABD doları çamaşır sepetindeki en temiz gömlek haline geldiği için yeniden gözde oldu. Zayıf altın ve gümüş sahiplerinin bu şekilde sarsılması daha büyük bir ralli için zemin hazırlayabilir. Ancak dolar güçlenmeye devam ederse bu hayalperest bir düşünce olabilir"