24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2022 16:32 | Son Güncelleme: 17.02.2022 16:39

Amazon ile Visa ödeme ücretleri konusunda anlaştı

Amazon.com Inc, Visa Inc ile anlaşmaya vararak, kredi kartlarının kendi ağında kullanımını kabul etti
Amazon ile Visa ödeme ücretleri konusunda anlaştı

Pandemi döneminde çevrimiçi alışverişin artması nedeniyle Amazon ile Visa arasında ödeme ücretleri konusunda yaşanan gerilim, uzlaşma ile sonlandı. Kısa süre önce yüksek işlem ücretleri nedeniyle İngiltere'de Visa kredi kartlarıyla ödemeleri sonlandıracağını ilan eden Amazon perşembe günü yapılan anlaşmayla müşterilerinin mağazalarında Visa kredi kartlarını kullanmaya devam edebilecekleri açıkladı.

Artan tüketici seçenekleri değişikliklere neden oldu

Geçen yılın Ekim ayında Visa, İngiltere ve AB arasında çevrimiçi veya telefon üzerinden yapılan kredi kartı ödemeleri için işlem değerinin yüzde 1.5'ini ve banka kartı işlemlerinin sırasıyla yüzde 0.3, 0.2 ve yüzde 1.15'ini tahsil ediyordu. Bunun üzerine İngiliz vekiller, Visa ve Mastercard'ın işletmelerden aldığı ücretlerdeki artışları incelemeye karar verdi. Perakendeciler, geçmişte kredi kartı işlem ücretlerini kaçınılmaz bir maliyet olarak kabul etseler de, ödeme sektöründeki yenilikler ve artan tüketici seçenekleri, bazı değişikliklere yol açıyor.

Kredi kartı başvurularındaki düşüş etkiledi

Ödeme devi WorldPay'e göre 2020'de Kuzey Amerika e-ticaret harcamalarının üçte birini kredi kartları oluşturdu, ancak Venmo ve şimdi al, sonra öde (BNPL) finansman planları gibi mobil ödeme seçeneklerinin kullanımı da artışta. Gelişen alternatif ödeme yöntemleri ve pandemi, kredi kartı başvurularındaki düşüş eğilimini hızlandırdı ve BNPL finansmanının popülaritesini artırdı.

Şimdi al sonra öde payında ciddi artış

WorldPay'e göre, Kuzey Amerika e-ticaret harcamalarında kredi kartlarının payı geçen yıl yüzde 7 düşerken, BNPL'nin payı yüzde 78 arttı.

"Anlaşma ortak taahhüdü içeriyor"

Amazon gibi diğer büyük perakendeciler, ödemelerde Visa kredi kartı kullanmayı bırakacaklarını açıkladıktan sonra, geçmişte Visa ile aralarındaki ücret anlaşmazlıklarını çözdüler. Bir Visa sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu anlaşma, Visa'nın bugün tüm Amazon mağazalarında ve sitelerinde kabul edilmesini ve yeni ürün ve teknoloji girişimleri üzerinde işbirliğine yönelik ortak bir taahhüdü içeriyor" dedi.