29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2023 23:12 | Son Güncelleme: 25.07.2023 23:26

Amazon iRobot için fiyat teklifini indirdi: Şirketin hisselerinde sert düşüş yaşandı

Amazon, iRobot'un yeni borç altına girmesinin ardından iRobot ile yaptığı anlaşma fiyatını revize etti, yüzde 15 aşağı çekti. Bu gelişme sonrası iRobot hisselerinde çok sert bir düşüş yaşandı
Amazon iRobot için fiyat teklifini indirdi: Şirketin hisselerinde sert düşüş yaşandı

Amazon.com iRobot için ödeyeceği fiyatı, Roomba elektrikli süpürge üreticisinin yeni borçlanmaya gitmesinin ardından yaklaşık yüzde 15 düşürerek 1,42 milyar dolara çektiğini duyurdu. Anlaşma uyarınca Amazon, iRobot'un her bir hissesi için orijinal fiyatı olan 61.00 dolara kıyasla 51.75 dolar nakit ödeyecek.

Fiyat indirimi hisseleri vurdu

Reuters'ın haberine göre iRobot hisseleri bu gelişme üzerine yüzde 10'dan fazla değer kaybederek 42,50 dolara geriledi ve anlaşma açıklanmadan önce geçen yıl Şubat ayından bu yana en kötü gününü yaşadı. Amazon yüzde 0,3 daha yüksek işlem görüyordu.

Şirketler, anlaşma fiyatındaki değişikliğin, iRobot'un faaliyetlerini finanse etmek için 200 milyon dolarlık bir finansman tesisine girmesinin ardından net borcunda planlanan artışla büyük ölçüde dengeleneceğini söyledi.

iRobot Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Colin Angle, "Amazon ile iRobot'un yeni borcunun tahakkukunu yansıtan değiştirilmiş bir anlaşmaya vardık" dedi.

iRobot alımına Avrupa engeli

İlk olarak geçen yıl Ağustos ayında duyurulan anlaşma, dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi olan Amazon'un akıllı ev cihazları yelpazesini genişletme yönündeki son çabası oldu. Ancak satın alma işlemi, rekabeti azaltabileceği ve Amazon'un çevrimiçi pazar yeri sağlayıcısı olarak konumunu güçlendirebileceği endişesiyle Avrupa'da antitröst incelemesiyle karşı karşıya kaldı. Avrupa Komisyonu anlaşmayla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattı ve 13 Aralık'a kadar anlaşmanın onaylanmasına ya da engellenmesine karar verecek.

Amazon ve iRobot Salı günü yaptıkları açıklamada, birleşmeye ilişkin incelemelerinde ilgili düzenleyici kurumlarla birlikte çalıştıklarını belirtti. İngiltere'nin antitröst düzenleyicisi Haziran ayında anlaşmaya onay vermişti.