Apple'ın hisse fiyatı bu yıl şimdiye kadar yüzde 49 artarak hisse senedi endekslerindeki ağırlığını rekor seviyelere taşıdı ve piyasa değerini 3 trilyon doların üzerine çıkardı. S&P Dow Jones Indices'e göre, şirketin S&P 500'deki ağırlığı yüzde 7,6'ya yükselerek, gösterge endeks tarihindeki en büyük hisse senedi oldu.
Bu yüksek ağırlık, Apple'ın hisselerindeki hareketlerin endeks performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu anlamına geliyor. Yine de birçok yatırımcı, portföy esnekliği arzusu, herhangi bir pozisyona çok fazla sahip olma endişesi ve kendi fonlarının kuralları tarafından getirilen sınırlamalar nedeniyle Apple'ın endekslerdeki göreceli ağırlığından daha küçük paylara sahip.
Apple'ın yükselişi fon yöneticilerine zarar verebilir
Reuters'ın haberine göre Apple hisseleri yükselmeye devam ederse, bu durum S&P 500 veya Russell 1000 gibi endeksleri geçmeye çalışan aktif fon yöneticilerinin sonuçlarına zarar verebilir. Bu yıl piyasadaki kazançların ağırlıklı olarak hisseleri daha iyi performans gösteren Apple, Microsoft ve Nvidia gibi bir avuç teknoloji şirketince yönetildiği için konu daha da aciliyet kazandı.
Strategas'ta teknik stratejist olan Todd Sohn yaptığı açıklamada "Eğer aktif bir yöneticiyseniz, sorunlardan biri de tek bir isme bu kadar çok sahip olmanın zor olması. Giderek daha fazla risk alıyorsunuz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Karşılaştırma ölçütleri içinde çok ağır oldukları için daha iyi performans göstermek gerçekten zorlaşıyor"
S&P 500 şirketlerinin büyük kısmında performans düşük
Morningstar tarafından takip edilen 418 ABD geniş piyasa fonundan sadece 26'sı, en son düzenleyici dosyalarına göre Apple'da hisse senedinin S&P 500'deki ağırlığından daha fazla ağırlığa sahip. Apple ve diğer borsa kazananlarına ayrılan payların azalması, bu fonların performansına zarar veriyor olabilir. Morningstar'da stratejist olan Robby Greengold'a göre, ABD piyasasında yönetilen yatırım fonlarının yalnızca yüzde 20'si 28 Haziran itibariyle S&P 500'den daha iyi performans gösterdi.
Yine aynı firmanın verilerine göre, 2013 yılında aktif büyük büyüme fonlarının sadece yüzde 6'sı 2022 yılına kadar kategori karşılaştırma ölçütünden daha iyi performans gösterdi.
Apple'ın başka alternatifleri de var
Baş yatırım yetkilisi Walter Todd, yönetiminde 1,4 milyar dolarlık varlık bulunan Greenwood Capital'in Apple'ı ilk beş varlığından biri olarak saydığını söyledi. Ancak Güney Carolina'daki firmanın risk yönetimi kuralları herhangi bir hisse senedine yüzde 5'ten fazla yatırım yapılmasını yasaklıyor; bu da Greenwood fonlarının performanslarını kıyasladıkları S&P 500'e kıyasla firmanın Apple'a göre düşük ağırlıkta olduğu anlamına geliyor.
Firma Apple'ın hisse senedi temellerini beğeniyor, bu nedenle Todd "Düşmesini desteklediğimizden değil. Sadece daha iyisini yapma fırsatı olan başka isimler olduğunu düşünüyoruz"
Apple hisselerini sınırlı tutmanın maliyeti yüksek olabilir
Apple hisselerini sınırlamanın maliyeti, hissenin endekslerdeki artan ağırlığı göz önüne alındığında, bu yıl fon yöneticileri için özellikle yüksek olabilir. Örneğin Apple'ın S&P 500'deki ağırlığı, en son yüzde 6,7'lik bir ağırlığa sahip olan 37 stoklu tüketici temel malları sektörünün tamamından daha büyük.
Apple'ın ağırlığı Birleşik Krallık'tan fazla
DataTrek Research'e göre, dünya genelinde hisse senetleri için yaygın olarak kullanılan bir ölçüt olan MSCI Tüm Ülkeler Endeksi'nde Apple'ın yüzde 4,7'lik ağırlığı, yüzde 3,6'lık bir orana sahip olan Birleşik Krallık hisse senetlerinin toplamından daha fazla.
Endeks ağırlığında tutulmazsa zararlı olur
Bazı yatırımcılar ise hisse senedinde büyük pozisyonlar tutmaktan memnun. F/m Investments'ın baş yatırım yetkilisi Alex Morris, F/m Investments Large Cap Focused Fund'ın Apple'da yüzde 13'lük bir ağırlığa sahip olduğunu ve bu oranın fonun karşılaştırma ölçütü olan Russell 1000 büyüme endeksindeki ağırlığın biraz üzerinde olduğunu söyledi.
Morris, "Fon yöneticileri, Apple ve onun gibi bir avuç hisse senedini endeks ağırlığında ya da endeks ağırlığına yakın bir ağırlıkta tutmazlarsa kendi zararlarına olur" dedi.
Apple'ın üstün performansını sürdürüp sürdüremeyeceğini ise zaman gösterecek.
Refinitiv Datastream'e göre, Apple'ın 29,5 kat olan ileriye dönük fiyat/kazanç oranı, son 10 yıldaki medyan F/K değerinin yaklaşık iki katı. Refinitiv verilerine göre analistlerin Apple hisseleri için medyan fiyat hedefi 190 dolar olurken, hissenin Cuma günkü kapanış fiyatı olan 193,97 doları yüzde 2 altında gerçekleşti.
Geride kalma riski
Yönetiminde yaklaşık 340 milyon dolar bulunan Chase Investment Counsel'in başkanı Peter Tuz, firmasının bu yıl hisselerinin yaklaşık üçte birini değerlemesine ilişkin endişeler nedeniyle sattığını söyledi. Portföyün yüzde 4'ü Apple'ı S&P 500'e kıyasla düşük ağırlıkta tutsa da, Apple hala şirketinin dördüncü en büyük holdingi konumunda.
Tuz, "Eğer hiç hisse senediniz yoksa ve hisse senedi bu yıl olduğu gibi iyi gidiyorsa, geride kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız" dedi.