Artan fiyatlar ve sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyretmesi ambalajlı su tüketimini düşürdü. Geçen yıla göre tüketimde yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşandığını bildiren Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada “Düşüşün bir nedeninin sıcaklıklar, bir diğer nedeninin de ekonomik şartlar olduğunu söyleyebiliriz. Her iki etkenin de tüketim konusunda yarı yarıya etkisi var. Büyükşehirlerde bu yıl nüfus her yıldan fazla mı azaldı bilemiyoruz ama yazlık bölgelerde de satış talebi oldukça düşük. Bu yıl satışlar bayağı durgun. Tüketime dair doğru göstergeler, yılın ilk 9 aylık verileri açıklandığında netleşecektir” dedi.
Evde arıtma sistemi kullanımının artış gösterdiğini ifade eden Kalebaşı, şu an hanelerin yüzde 50'sinde arıtma sisteminin bulunduğunu iletti.
5 litrelik şişeler DOA kapsamı dışında
Ambalajlı su sektöründe Depozito Yönetim Sistemi (DOA) kapsamında fiyat artışının temmuz ayı başında uygulandığını belirten Kalebaşı, sistemin 3 litreye kadar olan ambalajları kapsadığını söyledi. Beş litrelik su şişelerinin ise boyutları nedeniyle depozito makinelerine uygun olmadığını ve bu nedenle kapsam dışında tutulduğunu ifade etti. Kalebaşı, Avrupa’da da 5 litrelik ambalajların benzer şekilde sisteme dahil edilmediğini belirtti.
Kişi başına ambalajlı su tüketimi 132 litre
Türkiye’de geçen yıl kişi başına yıllık ortalama ambalajlı su tüketimi 132 litre olarak gerçekleşti. Bunun 70 litresini PET ve cam şişelerdeki su, 62 litresini ise damacana su oluşturdu.
2026 için kişi başına tüketimin 75 litre PET ve cam, 61 litre damacana olmak üzere toplam 136 litreye çıkması öngörülüyordu. Ancak bu yıl tüketimde yaşanan gerileme nedeniyle yıl sonu rakamlarının tahminlerin altında kalması bekleniyor.