20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2024 09:50 | Son Güncelleme: 18.01.2024 10:00

Bloomberg ABD yaptırımı endişesini yazdı: Bankalar Rusya'ya karşı incelemeleri artırdı

Bloomberg'ün konuyla ilgili bilgi sahibi bankacılara dayandırdığı haberine göre Türkiye'de bankalar, Rusya ile bağlantılı işlemlere dair kontrolleri artırdı. Söz konusu hamlenin ABD'nin yeni yaptırım hazırlığı nedeniyle yapıldığı öne sürüldü
Bloomberg ABD yaptırımı endişesini yazdı: Bankalar Rusya'ya karşı incelemeleri artırdı

Türkiye'deki bankalar, ABD yaptırımlarına maruz kalmamak ve Vladimir Putin'in savaşını zayıflatma çabalarında Washington ile daha uyumlu hale getirmek için Rusya ile bağlantılı işlemlere yönelik incelemelerini arttırdı. Konuyla ilgili bilgi sahibi bankacılar, bu hamlenin para transferleri için daha uzun işlem sürelerine ve fonların geri gönderildiği veya günlerce geciktiği durumlara yol açtığını söyledi. Konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemediler. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi diğer kişilere göre sıkılaştırılmış yaklaşım, ABD Başkanı Joe Biden'ın Washington'ın Ukrayna'daki savaş nedeniyle ikincil yaptırımlar uygulamasına izin veren bir idari emrine yanıt olarak ortaya çıktı. Söz konusu kişiler, değişikliklerin Aralık ayı sonunda Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi sayfasında güncellendiğini ve ardından Türk bankalarının harekete geçtiğini söyledi.

Rusya'nın iki önemli ticaret merkezi olan Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri de Rus müşterilere sağlanan finansman üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, şu ana kadar Türk bankaları tarafından yapılan incelemelerin bankaların işlemlerinde yavaşlamaya neden olduğunu ve ihracatçıların ödeme almakta güçlük çektiğini söyledi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hükümetin sorunu ele aldığını söyledi.