20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 12:48 | Son Güncelleme: 13.02.2024 14:54

Bloomberg: Cari işlemler açığının büyüklüğü Türk yetkililerin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor

TCMB verilerine göre aralık ayında cari işlemler hesabı 2 milyar 91 milyon dolar açık kaydetti. Bloomberg, keskin politika değişikliğinin ardından Türkiye’nin cari işlemler açığını daralttığını ve Türk yetkililerin karşılaştığı zorlukları yansıttığını yazdı
Bloomberg: Cari işlemler açığının büyüklüğü Türk yetkililerin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor

Bloomberg, Türkiye’nin faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselterek yaklaşık 1 trilyon dolarlık ekonomide iç talebi soğutmaya başlayan keskin bir politika değişikliğinin ardından geçen yıl cari işlemler açığını daralttığını yazdı. Yayınlanan ödeme dengesi verileri, ticaret ve yatırımın en geniş ölçüsü olan cari işlemler hesabındaki açığın 2022'deki 49,1 milyar dolardan tüm yıl için 45,2 milyar dolara gerilediğini gösterdi.

Artan enerji faturasının bir sonucu

Mayıs ayından bu yana dört aylık fazla ya da sıfıra yakın açıkla iyileşme gösteren cari işlemler hesabı, 2023 yılı sonunda büyük ölçüde artan enerji faturasının bir sonucu olarak kötüleşti. Merkez Bankası tarafından yayınlanan rakamlara göre aralık ayındaki açık 2.1 milyar dolardı. Bu miktar, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinden daha az.

Türk yetkililerin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor

Açığın derinliği, Türk yetkililerin uzun süredir ticari dengesizliklerle boğuşan bir ekonomiyi yönlendirmede karşılaştıkları zorlukları yansıtıyor. Merkez Bankası kilit faiz oranını beş kattan fazla artırarak %45'e çıkardı ve ocak ayında mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başlayan sekiz aylık bir döngüyü sona erdirdiğini söyledi.

Türkiye'nin U dönüşü, Hafize Gaye Erkan'ın bu ay Merkez Bankası Başkanlığı’ndan ani ayrılışına rağmen sağlam görünüyor. Erkan’ın yerine, faiz belirleme komitesinin bir üyesi olan ve ABD'de profesyonel ekonomist olarak on yıldan fazla deneyime sahip Fatih Karahan'ın getirilmesi, daha ortodoks politikaları savunan bir ekipte sürekliliği sağladı. Karahan, cari işlemler hesabındaki iyileşmeye katkıda bulunduğu için sıkı para politikasını kredilendirdi.

GSYH’nin yüzde 3.1’e düşmesi hedefleniyor

İhtiyaç duyulması halinde daha fazla faiz artırımı için kapıyı açık tutan yeni başkan, cari açığın gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının %4'e düşmesini bekliyor. Hükümetin eylül ayında yayınladığı orta vadeli programa göre Türkiye bu oranı 2024 yılında %3,1'e düşürmeyi hedefliyor.