04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2024 13:43 | Son Güncelleme: 23.04.2024 16:06

Bloomberg: İran yaptırımları petrol pazarında etkisiz kalıyor

İsrail saldırısı sonrası ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları, ülkenin petrol taşıyan gemilerini ve rafinerilerini hedef alıyor. Bu durum fiyatları artırma endişesi yaratıyor. Bloomberg'e konuşan analistler, Biden'ın fiyat etkisini sınırlamak için feragat yetkisini kullanabileceğini söylüyor
Bloomberg: İran yaptırımları petrol pazarında etkisiz kalıyor

Joe Biden'ı İran ham petrolüne yönelik yaptırımları artırmaya iten tasarı bu hafta içinde yasalaşabilir. Ancak Başkan'ın yeni yetkilerini yakın zamanda tam olarak kullanamayacak. İran'ın bu ayın başlarında İsrail'e yönelik saldırısına bir yanıt olarak hafta sonu ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen tasarı, İran'ın ham petrol ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kapsamını genişleterek, bu ticarete bilerek katılan yabancı limanları, gemileri ve rafinerileri de kapsama almayı vaat ediyor.

Biden fiyat artıracak hamlelerden çekinebilir

Ancak petrol piyasası analistleri, Biden'ın ham petrol fiyatını ya da ABD'li araç sahiplerinin satın aldığı benzin fiyatını artırabilecek herhangi bir hamle yapmaktan çekineceğini söylüyor. Politika uzmanlarına göre Başkan'ın yaptırımlarda yer alan feragat yetkisinden faydalanması ve sıkı uygulamalardan kaçınması muhtemel.

Rusya ile aynı prensip

Bu durum bir ölçüde Biden yönetiminin Rusya ile (Ukrayna savaşı dolayısıyla) karşı karşıya kaldığı durumu yansıtıyor. Beyaz Saray Rusya'ya yaptırımlar uygulamasına rağmen, küresel arzı sıkıştırmamak ve seçim yılında başkan için hayati bir iç mesele olan enflasyonu körüklememek için petrol ihracatının devam etmesine izin verirken ülkenin gelirlerini sınırlamaya çalıştı. Yönetim ayrıca geçen hafta Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yönelik yaptırımları yenilerken bile Venezuela petrolünün akmaya devam etmesine izin verdi.

"Biden'ın İran petrolü için feragat imzalayacağını biliyorlar"

Washington merkezli bir araştırma grubu olan Capital Alpha Partners'ın genel müdürü Jim Lucier, "Petrol tüccarları soğukkanlı çünkü Biden'ın tıpkı Rus varillerinin piyasaya akmasını sağladığı gibi İran petrolünün de piyasaya akmasını sağlamak için gerekli olan feragatleri kesinlikle imzalayacağını biliyorlar" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yaptırımlar hakkında yorum yapmayı reddetti. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, yönetimin halen mevzuatı analiz ettiğini, ancak sonbahardan önce petrol piyasaları üzerinde herhangi bir etki beklenmediğini söyledi.