Türkiye’de hükümet yüksek enflasyona rağmen faiz indirirken TL’nin mevcut değerini korumaya çalışma politikası çerçevesinde, Merkez Bankası’nın ticari bankaları yurtdışına döviz yollamama konusunda uyardığı iddia edildi.
Bloomberg'in haberinde, döviz işlemleri üzerindeki incelemelerin seçim öncesinde yoğunlaştığı öne sürüldü.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde, Türkiye’deki ticari bankaların 2023 yılının ilk altı haftasında net olarak 2.3 milyar doları yurtdışındaki mevduat hesaplarına aktardığı, Merkez Bankası uyarısının da bunun üzerine geldiği belirtildi. Bu durumu Merkez Bankası’nın TL’yi korumak için attığı son adım olarak niteleyen Bloomberg “Nakit para çıkışları, mayıs ayında düzenlenmesi beklenen seçimler öncesinde TL’yi istikrarlı, enflasyonu da kontrol altında tutma çabalarına zarar veriyor” yorumu yaptı.
Borç ödemeleri döviz çıkışına neden oluyor
Ticari bankaların borç geri ödemeleri de döviz çıkışlarına ve liranın baskılanmasına neden oluyor. Bankalar, dış borçlanma maliyetinin artması ve döviz cinsinden kredilere olan yerel talebin düşmesi nedeniyle toplam dış borçlarını 2017'nin sonundan bu yana neredeyse yarı yarıya azaltarak 50 milyar dolara indirdi.
Bankaların dış borçlarını yenileme oranı, 2021'in ortalarında %100'ün üzerindeyken geçen yılın ikinci yarısında %92'ye düşerek bankaları net dış borç ödeyici konumuna getirdi.
Bloomberg, merkez bankasının geçen yıl lirayı nispeten sabit tutmak için 108 milyar dolar harcadığını tahmin ederken TL'nin gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında en kötü ikinci performans gösteren para birimi olduğunu kaydetti.